İki doktor, iki vicdan yarası - Prof. Dr. Okan Toygar
Nâzım Hikmet’in “Kafatası” oyunu, bilimin ve bilginin kapitalist sistem tarafından nasıl araçsallaştırıldığını gözler önüne serer. Doktor Dalbanezo’nun kızı, henüz tedavisi mümkün olmayan verem hastalığına yakalanmıştır. Doktor, kızını tedavi edebilmek için tüm zamanını bu hastalık için ilaç bulmaya adar ve bulur. Ancak iktidar ve iktidarla uzlaşmış sermaye, çıkarlarına uymadığı için tedaviye izin vermez. Bu süre içinde kızını kaybeder Doktor Dalbanezo. Bulduğu ilaç elinden alınmış, hekimlik yapması engellenmiştir. Mecburen sirkte çalışmaya başlar. Kapitalist muktedirler Dalbanezo’nun ölümünün ardından kafatasını bile satar. Yaşarken acımasızca yararlandıkları doktordan ölümünden sonra da kâr etmesini bilirler.
İlk baskısı 1932 yılında yapılmış bu oyunun yazılmasının üzerinden neredeyse 100 yıl geçti. Bugün Nâzım’ın dillendirdiği ilkel kapitalist sistemin çok daha şiddetli haliyle sarmalanmış durumda değil miyiz?
İşte sayısız örnek arasından biri, Prof. Dr. Mehmet Ergenoğlu davası. Ergenoğlu, bir kalp damar cerrahisi (KVC) uzmanıydı. Çukurova Üniversitesi’nde aldığı tıp........
© Cumhuriyet
visit website