menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Halkın egemenlik hakkı - Av. Erol Türk

21 19
13.11.2024

TBMM Genel Kurul salonunda, büyük harflerle Atatürk’e ait “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” cümlesi yazıyor. Atatürk imparatorluğun çürüdüğünü, yıkıma sürüklendiğini biliyor ve yerine halk egemenliğine dayanan yeni bir devletin kurulması gerekli olduğuna inanıyordu. Esasen daha Samsun’a giderken bu fikirle yola çıktığını Nutuk’ta anlatıyor.

Cumhuriyet tarihinde yapılan bütün anayasa metinlerinde egemenliğin millete ait olduğu yazılıdır. 1921 Anayasası “Hâkimiyet, kayıtsız şartsız milletindir” cümlesi ile başlar. 1924 Anayasası üçüncü maddesi, 1961 Anayasası’nın dördüncü maddesi ve 1982 Anayasası’nın altıncı maddesinde egemenliğin, kayıtsız şartsız millete ait olduğu yazıyor. Türk milleti, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin millet adına kullanılması, anayasada açıklandığı üzere hiçbir kişiye zümreye veya sınıfa bırakılmaz, hiç kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Bunlar anayasanın emredici kurallarıdır.

Milli egemenlik ilkesi, kaynağını 1789 Fransız Devrimi’nden almaktadır. Ortaçağda egemenliğin Tanrı’ya ait olduğu ve tanrının, egemenliğini yeryüzünde krallar veya sultanlar vasıtasıyla kullandığına inanılıyordu. Fransız Devrimi ile........

© Cumhuriyet


Get it on Google Play