AUKUS Paktı JAUKUS Paktı’na dönüşüyor!
Uluslararası politika açısından son 15 gün gerçekten oldukça yoğun geçti. İsrail’in İran’ın Şam’daki konsolosluğunu bombalamasıyla başlayan süreç İran’ın yanıt olarak İsrail topraklarına saldırı düzenlemesi ve ABD’de Beyaz Saray’da Pasifik bölgesinde yeni bir ittifakın temellerinin atılmasıyla devam etti. Tüm dünyanın pür dikkat takip ettiği İsrail-İran gerginliği maalesef Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeleri de gölgeledi. Pasifik’te sular giderek ısınmaktadır. 21.yüzyılın büyük jeopolitik hesaplaşması Orta Doğu’da değil aksine Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşecektir.
10 Nisan’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan eski Cumhurbaşkanı ve Kuomintang eski başkanı Ma ile Pekin’de görüşmesinden saatler sonra Washington’da ABD Başkanı ile Japonya Başbakanı Kishida bir araya geldiler. Pekin’de ve Washington’daki her iki görüşmede de Asya-Pasifik ya da ABD’nin deyimiyle Hint-Pasifik bölgesinin geleceği açısından oldukça önemliydi. Bilhassa, ABD ile Japonya arasında 1960 yılında imzalanan tarihi ikili güvenlik anlaşmasının yeniden masaya yatırılarak günümüz koşullarına uyarlanması kabul edilmesi dikkat çekiciydi Bu bağlamda, ABD ile Japonya arasında 70 anlaşma imzalandı. Esas gelişme 11 Nisan’da Beyaz Saray’da ABD, Japonya ve Filipinler arasında düzenlenen üçlü görüşmeydi. (Üçlü görüşme ayrı bir yazıda ele alınacaktır) Bu görüşme aslında Pasifik bölgesinde yeni bir üçlü ittifakın kurulmakta olduğunu haber veriyordu.
Japon Başbakanı Kishida, Washington’a çantası dolu gelmişti. Ajandasında Rusya, Çin ve Kuzey Kore’nin oluşturduğu sözde tehditler ve bu tehditlere karşı alınacak önlemler vardı. ABD, son dönemde Japonya’ya oldukça önem veriyor. Yakında AUKUS’a dahil edileceği söyleniliyor. Ayrıca Japonya ile NATO bir ittifak zemininde bir araya getirilmeye çalışılıyor. NATO bünyesinde ve Japonya’da birer temsilcilik ofisinin açılması için çalışılıyor. Muhtemelen bu yıl ABD’de yapılacak olan NATO zirvesinde bu konuda nihai adım atılacak. ABD, Japonya’ya o kadar önem veriyor ki Başbakan Kishi’da’nın Kongre ortak oturumunda konuşması bile sağlandı. Shinzo Abe’den sonra Kishida, Amerikan Kongresinde konuşan ikinci Japon başbakan olma onuruna erişti.
16 Aralık 2022’de Başbakan Kishida, Japonya’nın savunma yeteneklerini güçlendirmek için üç........
© CGTN Türk
visit website