menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sol ve Kemalizm: Tüm Toplum Kemalizm Adına Dayak Mı Yedi?

8 1
15.08.2024

Sol’un Kemalizm’e tümden cephe alması toplumumuzdaki gerici unsurlara koz vermekten başka bir şey değildir. Ayrıca sivil toplumcuların Marksizm’i tepe taklak etmesine yarayacaktır. Yalçın Küçük’ün tabiriyle: “Komünistlerin çoğunluğu Kemalistler’den çıkmıştır.” Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve arkadaşları aslında birer Kemalistti. Ancak 12 Eylül sonrasında yönetimin kendini Kemalist olarak tarif etmesinden sonra hiç kimse açıktan kendini Kemalist olarak sunmaya cesaret edememektedirler. (1) 12 Eylül’den sonra sol büyük bir darbe almıştır. Örgütleri dağıtılmış, politik olarak yenilmiş ve ideolojik cazibe merkezi olmaktan çıkmıştır. Toparlanması güç olan bu yenilgiden sonra sosyalist blokun dağılması sosyalizmin prestij kaybına uğramasına yol açmıştır. Günümüzde sol “yeniden kimlik tanımlaması” süreci yaşamaktadır. (2) Kemalizm eleştirisi de kimlik tanımlanmasının bir parçasıdır. Sol, Kemalizm ile hesaplaşma yoluna gitmektedir. Özellikle Kemalizm’i savunan bir partinin kalmaması da bu durumu konsolide etmektedir. Ancak devlet kadrolarında Kemalizm’in resmi ve silahlı bekçileri hâlâ işbaşındadır.(3)

Kemalizm özü itibariyle Batılılaşma ve modernleşmeyi kendisine hedef seçmiş bir politik harekettir. Evet… Jakobendir, tepeden inmecidir, esas itibariyle ekonomi politikası eklektiktir. Ama objektif ve sübjektif koşullar neticesinde Kemalistler Jakobenci davranmışlardır. O dönemde silahlı ayaklanmalar vardır ve yapılacak devrimler için tepeden inmeci olmak zorunda kaldılar. Demokratik kurumsallaşmasını sağlayamamış yeni bir devlet ve demokrasinin ne olduğunu bilmeyen bir halktan bahsediyorum. Bana göre; popüler kültürün ülkemize girmesi Atatürkçülüğü bitirmeye gücü yetmez. Çünkü 1923-1950 arasında laik ve modernleşmeci bir toplum inşa edildi. Kemalist elitler, yeni toplum inşasında başarılı oldular.

Kemalizm ile sol arasındaki ortak noktalar iki ideolojinin de modernleşmeci ve çağdaşlaşmacı düşünceyi benimsemiş olmasıdır. İki ideolojinin de temel hedefi kentleşmeyi arttırmak, okur-yazarlığı genişletmek ve modern-bilinçli yurttaşlar yetiştirmektir. Kemalizm’in solun........

© Bizim TV


Get it on Google Play