Sanatımızda kadın emeği
Nicedir dünyanın dört bir yanında ‘Kadınlar Günü’ olarak kutlanıyor 8 Mart. Bu tarihin çıkış nedeni çoktan unutuldu; ‘Kadınlar Günü’ kapitalizmin kullanışlı oyuncaklarından biri haline geldi… Bu önemli günde sevdiği kadına bir armağan sunmaya bir itirazım yok, neden olsun. O gün sokaklara çıkıp kadınlara karanfil dağıtan erkek siyasetçileri de hoş görebiliriz, ama bir günde sekiz kadının öldürülebildiği, küçücük çocukların cemaatlerin eline teslim edildiği bir dönemde iktidarı paylaşanların ‘Kadınlar Günü’ne ilişkin nutukları tahammül sınırlarımızı zorluyor. Kadını bir cinsel obje ve/ya da üretim aracı olarak görenlerin, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak gerici zihniyete göz kırpanların erkek şiddetini kınayan mesajlarını samimi bulmak mümkün olabilir mi?
Elbette tüm siyasetçileri aynı kaba koyamayız. Bu gün için emekçi kadınların sorunlarını, toplumumuzdaki erkek şiddetini gündeme getiren etkinlikler düzenleyen, sanat etkinlikleriyle bu günün anlamını pekiştiren yerel yönetimlerin çabalarını nasıl gözden kaçırırız? Üç büyük ilimizde bu hafta içinde çok sayıda etkinlik yer alacak. Bu köşenin özelliği gereği burada yalnızca sanat alanındaki etkinliklerden söz edeceğim. Bu birkaç ilimiz dışında, ‘Dünya Kadınlar Günü’nü unutmayan başka yerel yönetimler de var. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilçelere yaydığı etkinlikleri “Güçlü Kadınlar Güçlü Toplumlar” başlığı altında toplamış.
Önümüzdeki haftanın üç kentimizdeki yerel yönetimlerin kadın temalı etkinliklerine kuşbakışı bir göz atarsak, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin daha çok kadının toplumsal sorunlarını, eşitsizliği ve kadına yönelik şiddeti konu alan panel ve söyleşiler düzenlediğini, sanatsal etkinliklerin daha çok Çankaya Belediyesi’nce gerçekleştirildiğini görüyoruz. ‘Eşitlik ve Farkındalık Ayı’ etkinlikleri çerçevesinde yarın açılacak Özlem Özdemir’in “Cumhuriyetin Öncü Kadınları” sergisi, “Kim Mihri?” ve “Alice Guy’un 13 Kısa Filmi”, Peru, Meksika ve Kolombiya’dan kadın filmlerinin yer aldığı ‘Kadınlar Günü Sineması’ öne çıkanlar. Özlem Özdemir’den söz etmişken, “Kadınlar Cumhuriyeti - Bilimin Öncü Kadınları” kitabından söz etmeden geçemem. İlk kadın doktorumuz Hatice Safiye Ali’den Prof. Dr. Türkan Saylan’a tıp, mühendislik, fizik, kimya, matematik, astronomi, astrofizik gibi alanlardan 13 öncü kadının portreleri yer alıyor Doğan Kitap’tan çıkan kitapta.
Kadınların sanatı sanatın kadınları
İstanbul’da British Council’in Beykoz Kundura’da düzenlediği WOW Dünya Kadınlar Festivali dün sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin mart programında kadınlara ilişkin çok sayıda etkinlik yer alıyor. Yolo Prodüksiyon’un “Ahretlik” ve Tiyatro Pera’nın “Sen Hamlet Değilsin” oyunlarının yanı sıra,........
© Birgün
visit website