Paris, olimpiyat oyunlarını absorbe etti
Spor rekabet ve mücadelenin yanı sıra bir yönüyle de insanların davranışlarını kontrol etme ve etkileme gibi meseleleri de içeriyor. Haliyle spor, devletle veya hükümetle doğrudan etkileşimi olmasa bile kendi içinde siyasi mücadelelere sahip. Kuralları koyan federasyonlara ve komitelere bağlı olmakla birlikte bu mücadele sosyokültürel gibi farklı perspektifte veriliyor.
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılışındaki farklılıklar, kendi siyasi bakış açısındaki ve kültürel kodlarındaki ana hatlarını vurgulamak üzere bir senaryoya sahipti. Tartışılan konular da her ülkenin -her vatandaşı bağlamamakla birlikte- kendi perspektifindeki yaşam kurgusunun eleştirel bakış açısına göre değişkenlikler gösterdi.
Açılış töreni, Paris’in ikonik yapılarıyla birlikte resim, mimarlık kurgusu ve dans gösterileri eşliğinde, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik felsefesi üzerinden şehrin sanat anlayışı ve Fransız Devrimi’nin etkileri şehrin kimliğini ve kültürünü net olarak ortaya koydu.
Olimpiyat Meşalesi'nin Louvre Müzesi, Notre Dame Katedrali, Alexandre Köprüsü ve Eyfel Kulesi gibi Paris'in simge yapılarında gezdirildiği senaryoda Victor Hugo'nun "Sefiller" eseri ve Fransız Devrimi ile Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden "Marienne" gibi önemli kültürel değerler vurgulandı.
Olimpiyat tarihinde sanırım ilk defa, açılış töreni şehrin kültürel derinliği ve tarihi üzerinden kurgulanıp ve şehrin hikâyesi içinde gerçekleştirildi.
Ve oyunların büyük bölümü yine bu anlayış içinde şehrin çeşitli mekânlarında çok rahat kurulan parkurlarla modifiye edilerek çok basit spor alanları ortaya çıkartıldı.
Açılış ve oyunlar, olimpiyat tarihinde ilk defa bir stadın içinde ve olimpiyat organizasyonun egemenliği altında olmadan şehrin kendi iradesi altında yapılıyor. Bu aynı zamanda bir tabuyu da yıkmak. Oyunların sorumluluğu olimpiyat organizasyonunun kurgusundan çıkarak,........
© Birgün
visit website