Her şey holdingleşmiş tarikatlar için
Yoksulluktan en çok çocuklar, gençler etkileniyor. Gerçeğin üzerini örtme aracı haline gelen TÜİK 2022 verilerinde dahi en az üç çocuktan biri açlıkla, yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.
Son iki yılda yaklaşık 730 bin öğrenci üniversitelerini bırakmak zorunda kaldı.
2022-23’te örgün eğitimde olması gereken 442 bin 643 öğrenci okuldan ayrıldı. Açık öğretim liselerine kayıtlı öğrenci sayısı 2 milyon 9 bin 480’e, açık öğretim ortaokuluna giden öğrencilerin tüm öğrencilere oranı ise bir önceki yıla göre 3,2’den 6,1’e yükselmiş durumda. Bedava iş gücü haline getirilen, haftada bir gün okula gidiyor gösterilerek fiilen tamamen okullarından koparılan, ücretleri kamu kaynaklarınca karşılanan mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısı ise 1 milyon 264 bin.
Çocuklar, gençler yoksulluktan kaynaklı akın akın okullarını, üniversitelerini terk etmek zorunda bırakılıyor.
Ücretsiz okul yemeği hakkı, kamusal, eşit, ücretsiz barınma, beslenme, ulaşım hakkı için yok denilen kamu kaynakları, bütçe, kamu taşınmazları ise tarikatlara devrediliyor.
*2014’te Resmi Gazete’ de yayımlanan düzenleme ile özel okullara eğitim ve öğretim desteği yapılacağı açıklandı. Kamusal eğitim için ayrılmayan kaynaklar, vakıf ve dernek adıyla faaliyet yürüten ve çok sayıda özel okula sahip olan tarikatlara aktarıldı. Son süreçte özel meslek liseleri ile sınırlanan bu kaynak aktarımını Milli Eğitim Bakanı özel okullaşmayı ’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyerek tekrar tüm özel okullar için eğitim öğretim desteğine devam edecekleri düzenleme yapacaklarını açıkladı.
2017’de yayımlanan yönetmelikle, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflardan öğrencilere yönelik eğitim ve yurt temini........
© Birgün
visit website