Burdur'da yaşananlar ve hasta güvenliği
Hasta güvenliği kavramı, sağlık hizmetine bağlı hataların önlenmesi ve bunların neden olduğu zararların ortadan kaldırılması veya azaltılması olarak tanımlanır. Yani, şifa bulmak için gelen insanların tanıdan tedaviye kadar her aşamada zarar görmemesi için yapılması gereken her şeyi kapsar. Tıbbın temel ilkesi olan “Önce zarar verme” de bu anlayışın merkezindedir.
Bu çerçevede, geçtiğimiz hafta Burdur'da yaşananlar ne anlama geliyor ve memleketin halleri nedir?
Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs 2024 günü diyalize giren hastaların 33'ü fenalaşarak hastaneye başvurdu. Bunların 23'ü Antalya'da olmak üzere çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı, 14 hasta entübe edildi ve bunlardan üçünün hayatını kaybettiği açıklandı. Hastanenin beş ay önce geçici kabul ile açıldığını biliyoruz. Bu korkunç olayın aydınlatılması ve tekrarlanmaması için hastanelerin teknik altyapısı, diyaliz hizmetleri ve genel olarak Türkiye sağlık sisteminin sorunlarına dikkatle bakılması gerektiğini bir kez daha anlamış oluyoruz.
ŞEFFAFLIK YİNE YOK
Bu vahim olaya ilişkin tek resmi açıklamayı Sağlık Bakanı X sosyal medya hesabından yaptı. On dört hastanın hastanelerde tedavisinin devam ettiğini bildiren Bakan Koca, her yönüyle yakından ilgilenmeye devam edeceğini ve adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Ancak bu açıklamalar kamuoyunu tatmin etmedi.
Olayın hemen ardından bölgeye giden CHP heyeti (hekim milletvekilleri ve sağlık politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’ndan oluşan) Burdur Valisi, İl Sağlık Müdürü ve Hastane Başhekimi ile görüşemediğini, hatta hasta yakınlarıyla görüşmelerinin dahi engellendiğini bildirdi. Yaptıkları inceleme sonrası........
© Birgün
visit website