menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Marie Bjerre har det sidste år rejst Europa tyndt. Undervejs måtte hun gøre sig en personlig erkendelse

8 1
07.07.2025

Marie Bjerre er skyldig.

Ikke i noget strafbart, bevares.

Men europaministeren fra Venstre har tidligere været »for ringe til at dyrke vores europæiske kultur«, siger hun selv.

I 2015, dengang få for alvor troede på Donald Trumps præsidentkandidatur, rejste hun til USA og tilbragte et år på University of California i Berkeley for at tilegne sig en Masters of Law.

Det kan hun ærgre sig over i dag.

»Hvorfor udnyttede jeg ikke muligheden for at læse på nogle af vores fantastiske europæiske universiteter?« spørger hun på sit kontor i Udenrigsministeriet, hvor Berlingske møder hende en varm sommerdag sidst i juni.

På den ene væg på europaministerens kontor hænger et stort europakort. Det er udsmykket med knappenåle med flag, som Marie Bjerre sætter i, når hun har besøgt et nyt land.

Der hænger mange knappenåle. Europaministeren har det seneste års tid besøgt samtlige 27 EU-lande og næsten alle unionens kandidatlande som en del af forberedelsen til Danmarks EU-formandskab, der begyndte i denne uge.

En »rundrejse«, kalder hun det. Men måske har det også været en dannelsesrejse.

»Jeg har ikke rigtig været klar over den forskel, der er mellem europæere og amerikanere, for eksempel. Jeg har altid været meget inspireret af USA, så jeg har ikke dyrket den europæiske kultur særlig meget. Men efter min rundrejse er jeg godt nok blevet klogere. Vi har stået i skyggen af amerikanerne for længe. Nu er det på tide, at vi dyrker den europæiske kultur noget mere,« siger Marie Bjerre.

Talrige europæiske politikere og meningsdannere har det sidste godt halve år udtalt de nu famøse, alvorstunge ord: Som en anden Kevin McCallister i den kendte julefilm er Europa nu »alene hjemme«.

Hvordan har du det med debatten om, at Europa skal – som nogen siger – stå mere i egen ret, at vi risikerer at blive et frilandsmuseum, og at der tilmed er behov for både kulturel og militær oprustning?

»Den er skræmmende. Verdensordenen, som jeg er vokset op med, og som vi har været vant til siden Anden Verdenskrig, er under opbrud. Man kan måske gå så langt som at sige, at den ikke eksisterer længere,« siger Marie Bjerre og tilføjer:

»USA er tydeligvis ikke den supermagt, de hidtil har været, hvor de forsvarede frihed og demokrati og stod op for den internationale retsorden ude omkring i verden. Derfor er vi i en ny geopolitisk situation, og der handler det om, at vi i Europa skal forsvare vores egen frihed, vores egne værdier, vores måde at leve på som europæere. Det er det, der står på spil.«

Er der en risiko for at romantisere eller idealisere fortiden uhensigtsmæssigt med denne debat?

»Jeg forsøger ikke at romantisere det. Det er ikke sådan, at jeg siger, at tingene var bedre i gamle dage, og nu skal vi tilbage til de store kolonitider, eller hvilken rolle man dagdrømmer om, Europa har spillet i fortiden. Jeg taler om........

© Berlingske