Uzayda savaş yeteneğine sahip ülkeler ve gelişmeler
4 Ekim 1957’de Sovyetler Birliğinin Sputnik adlı bir uyduyu uzaya fırlatan ilk ülke olmasından sonra dünyada uzay çağı başladı diyebiliriz. Hatta bu yüzden Ekim’in ilk haftası Birleşmiş Milletler tarafından uzay haftası ilan edilmiştir ve ülkemizde pek kutlanmasa bile tüm dünyada muhtelif aktivitelerle coşkuyla kutlanmaktadır. 1957’den beri uzay çağında çok ciddi gelişmeler olmuştur.
Özellikle soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği uzaya ilk hayvanı (Laika isimli köpek), ilk insanı (kozmonot Yuri Gagarin) ve ilk kadını (Kozmonot ValentinaTereshkova) fırlattı. Bunun dışında kozmonot AlexeiLeonov sayesinde ilk uzay yürüyüşünü başaran ülke oldu ve aynı zamandaSalyut isimli ilk uzay istasyonunu yapan ve fırlatan ülke oldu. Ancak daha sonra bütçe sorunlarından dolayı ABD uzay ajansı NASA’nın gerisinde kalan Sovyetler Birliği uzay yarışını Amerikalıların Aya gidişle ABD’ye kaptırdı.
Bugünün uzay gerçekliği ise ABD, Rusya, Çin ve Hindistan’ın başını çektiği ciddi bir uzay yarışının varlığı ve belirli ülkelerin uzaydaki kaynaklara sahip olmak için çaba sarfediyor olmasıdır. Ancak bahsedilmeyen bir gelişmede bu 4 ülkeninde uzayda muharebe yeteneğine sahip olması ve uzay savaşlarını başlatacak kabiliyetlerde olmaları.
Uzayda muharebe yeteneği denince akla birkaç şey gelmektedir. Tabii her ne kadar bilim kurgu filmi Star Wars kadar olmasa da bu dört ülkenin ciddi anlamda uzay muharebe yeteneği mevcuttur. İlk olarak yıllardan beri denemesi yapılan ve dünyadan fırlatılan nükleer füzeleri durdurabilecek bir saldırı yeteneği olan sistemleri dizaynıdır. Bir nevi ABD Yıldız Savaşları Projesiyle bunu 1980’den beri deniyor ama hiçbir ülkenin tüm füzeleri durdurabilecek gücü yok. Genede büyük bir savaş esnasında uzaydan balistik savaş başlıklı füzeleri........
© Aydınlık
visit website