Dünya Tasarım Günü 2024
Uluslararası Tasarım Konseyi’nce (UTK : ICoD) 27 Nisan 1995’ten başlayarak Dünya Grafik Günü, 2012’den sonra Dünya İletişim Günü, şimdilerde ise Dünya Tasarım Günü (DTG : WDD) olarak kutlanmaktadır. Türkiye’den de üyelerin olduğu UTK’ce DTG’nün amacı, tasarımcılara yerel çevrelerinde insanların iyilik haline derinden dikkat çekme olanağı sağlamak, çeşitliliğe saygınlık kazandırmak, sınırlar ötesine geçmek, yaşam kalitesini geliştirmek olarak tanımlanmış. Kısaca tasarımın dünyayı değiştirme bağlamında değeri ve kapasitesine dikkat çekiliyor. Gerçekten de tasarım, yenilikle dolaysız ilişkili, aslında bir sorun çözme ve geliştirme çalışmasıdır. Son yıllarda ekonomi yazınında oldukça ilgi gören tebessüm eğrisi (smile curve) yaklaşımına göre de tasarım ürünün toplam katma değerinden giderek daha büyük pay almaktadır.
Tasarım konusuna ait iki yasamız şunlar: 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK); diğeri ise 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK). Vefatından önce Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği (TGDD) Yön. Krl. Bşk. iken rahmetli dostum Faruk Çağla FSEK’in (değişiklikler olsa da) eski ve gereksinimleri karşılayamadığını, hatta bu yasaların birleştirilmesi gerektiğini savlardı. SMK’da marka, patent, coğrafi işaret, faydalı model kavramları olduğunu anımsatalım.
Tasarım mesleği bir meslekler ailesi olarak nitelenebilmektedir. Uzmanlık alanlarına göre farklı tasarım tiplerinden söz etmek olanaklı gözüküyor: Mekan (çevresel) tasarımı, ürün (ve ambalajı) tasarımı, grafik tasarımı. İletişim tasarımını (görsel iletişim ve grafik dahil) ayrı bir tip olarak saymak da olanaklı. SMK’da Üçüncü Kitap’ta tasarım konusu düzenlenmiş. Bu bölümdeki 55.maddede Tasarım, ‘ürünün tümü veya bir parçasının ya da........
© Aydınlık
visit website