Yeni Kaledonya’dan Maupassant’a
Fransa’nın ada sömürgesi Yeni Kaledonya'da, bağımsızlık yanlısı protestolar günlerdir sürüyor. Göstericiler ile polis arasındaki çatışmalar bitmek bilmiyor. Paris’in ayaklanmayı Azerbaycan’ın körüklediğini iddia etmesi üzerine Azerbaycan Dışişleri Sözcüsü Ayhan Hacızade, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e ülkesinin yerli halklara karşı işlediği insanlık suçlarını, milyonlarca masum insanın vahşice öldürülmesine neden olan sömürgecilik geçmişini hatırlattı.
Ben de Darmanin’e Guy de Maupassant’ın “Güzel Dost” (Bel Ami) romanı üzerinden hatırlatayım. Sık sık soruyorsunuz “Ne okuyalım?” diye. Hem bu soruya bir yanıt olur hem de klasikler üzerinden bugüne bakmış oluruz. “Güzel Dost” Maupassant’ın 1885 tarihli bir romanıdır.
ÖNCESİNDE FRANSA’NIN 1830’LU YILLARDA BAŞLAYAN CEZAYİR MACERASINA BAKMAK GEREK
Her şey, Cezayirli bir yöneticinin Fransa konsolosuna hakarette bulunmasıyla başlar. Gerginlik, Fransa’nın bu yöneticiyi cezalandırmak için oraya askeri bir birlik yollamasıyla devam eder. Bu askeri birliklerin Cezayir’de bulunmaları, Arap kabilelerini rahatsız edince ayaklanmalar meydana gelir. Fransa da bunu fırsat bilerek ayaklanmaları bastırmak için birlik sayılarını arttırarak ülkeye yayılır. 1840’tan itibaren de Fransızlar Cezayir’e yerleştirilir.
Ülkenin bu yeni sahipleri, Cezayir ile Oran gibi şehirlerde verimli toprakları gasp ederek işletmeye başlar. 1871’de Alsace şehri ile Lorraine’in bir kısmını Almanlara kaptıran Fransa, dünyadaki nüfuzunu genişletmek için yeni çareler arar. Sonunda Alman hegemonyasına girmek istemeyen beş bin kadar Alsace ile Lorraineliyi Cezayir’e yollamaya karar verir. On yılsonunda on beş bin Fransız Cezayir’e yollanmış,........
© Aydınlık
visit website