King Kanunu
Bir önceki yazıda tarım ürünlerinin yetersizliği ve fazlalığı durumunda fiyatların aşırı şekilde dalgalandığı belirtilmişti. Talep esnekliği düşük olan maddelerin üretim fazlası, fiyatlardaki ucuzluğun yol açtığı gelir kaybını karşılamaya yetmez. Özellikle tarım alanında, üretim fazlası çiftçinin çıkarlarına zarar vermektedir. Aşırı üretim tarımsal bunalım nedenlerinden biridir. Buna karşın çiftçinin kişisel gereksinmelerini karşıladıktan sonra piyasaya normal miktardan az ürün sunduğu durumlarda ise tümüyle farklı bir durum ortaya çıkmaktadır. Satışa sunulan ürün, istemi (talep) tam olarak karşılayamazsa ürün satışlarının kazancı bereket yıllarından daha yüksek bir düzeye çıkmaktadır. Tarım tarihinin vurgun yılları tüketim piyasalarına sunulan ürünün gereksinmeleri doyurmaya yeterli olmadığı mevsimlere rastlamaktadır.
Üretim mevsimlerinin çiftçilere sağlayacağı çıkarla ilgili tipik bir örnek vardır. Amerika'da iyi bir pamuk rekoltesi beklenmekteyken Anthonomus grandis adında bir böcek pamuk tarlalarına büyük zarar vermiştir. Ürün azlığı King Kanuna bağlı olarak fiyatları artırmış ve çiftçilerin pamuk yetiştirmekle elde ettikleri kazanç, geçmiş yılların rekorunu kırmıştır. Alabama çiftçileri kendilerini servete kavuşturan Anthonomus grandis şerefine 1919 yılında bir heykel dikmişlerdir (Bkz.1).
Gerek üreticinin gerekse tüketicinin çıkarlarına derin etkiler yapan King Kanunu oluşumları kamu düzenini ve politik çıkarları........
© Aydınlık
visit website