Oxford Street’de Urfa’daki işçileri desteklemenin erdemi
Küresel ekonominin bir yansıması olarak işçilerin küresel hak arayışı gündemi oluşturur oldu. Türkiye’deki işçi hakları için küresel bir şirket olan Levi’s’in Oxford Street’deki merkezi önündeki protesto bu konuda iyi bir örnek doğrusu… Urfa’da BİRTEK-SEN’e üye olan ve işten atılan Özak Tekstil işçileri için geçen hafta Londra’da eylem düzenleyen protestocular, Levi’s’ın işçilere verdiği sözleri tutmasını istedi.
İRTEK-SEN’e üye olan ve işten atılan Özak Tekstil işçileri için Londra’nın merkezinde düzenlenen eylem ilk değil. Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ve DAY-MER tarafından yapılan çağrıyla Levi’s önünde yapılan protestoda işçi haklarına saygılı olacakları sözünü veren Levi’se “sözünü tut!” denildi.
Ulusal ekonomiler tedarik zincirleri ve uluslararası pazarlarla küreselleşmiş durumda. Salgın döneminde Londra otomobil piyasası Çin’in çip üretiminde geri kalmasıyla durma noktasına gelmişti. Dünyanın bir ucundaki hammaddenin diğer ucunda üretilmiş meta olarak tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen bütün süreç, farklı coğrafyalarda olsa da birbiriyle göbekten bağlı artık. “Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz” şiarı daha kolay hayat bulacak sanırım. Çin’de otomobile çip üreten bir işçiyle Londra’da otomobilin pazarlamasını yapan işçi arasında doğan sınıf kardeşliği, hak arayışındaki dayanışmayla da sürmeli. Bu sınıf dayanışması üretim sürecinin dışındaki tüketiciyi de kapsayarak büyümeli. İngiltere’deki bir tüketici de seçici davranıp, içinde gözyaşı olan bir ürünü satın almamalı.
Dostlar küresel üretimde çocuk işçi karşıtlığı ya da “adil ticaret – fairtrade” kavramları........
© Açık Gazete
visit website