menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kıbrıs’ta Beş Taraflı Konferans sürdürülebilecek mi?

23 0
24.02.2025

Kıbrıs konusunda BM gözetiminde Cenevre’de yapılacak beş taraflı konferans yıllardan sonra bir ilk olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu amaçla Kıbrıs Rum lideriyle gayrı resmi bir sohbet şeklinde de olsa ilk kez bir araya gelmişti. Ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle sonuç alınamayabilir. (Foto: Cyprus Mail)

Birleşmiş Milletlerin (BM) öncülüğünde Türkiye, Yunanistan, Birleşik Krallık, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının katılımıyla 17-18 Mart’ta Cenevre’de düzenlenecek beş taraflı konferans, Kıbrıs meselesine dair yeni bir süreç başlatma iddiasında. Şu ana kadar yapılan diplomatik temaslarsa, bu toplantının ciddi bir ilerleme sağlamaktan çok çözümsüzlüğü tescil etme riski taşıdığını gösteriyor.
Tarafların pozisyonları şu şekilde:
• Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, iki devletli çözüm dışında bir seçeneği kabul etmeyeceklerini vurgulamaktadırlar.
• Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, federasyon dışında bir modeli asla müzakere etmeyeceklerini, Kıbrıs Türk devletinin statüsünü yükseltecek hiçbir adım atmayacaklarını her fırsatta tekrarlıyorlar.
Mevcut koşullarda, BM Siyasi İşler ve Barışı İnşa İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun Lefkoşa, Ankara ve Atina’daki temaslarında herhangi bir uzlaşma zemini bulunamadı. Zemin olmamasına rağmen tüm taraflar DiCarlo’nun 17-18 Mart Cenevre’de “gayriresmi toplantı” davetine evet dediler.
Bu şartlarda beş taraflı konferans, çözüme yönelik bir adım olmaktan çok, diplomatik pozisyonların yeniden teyit edileceği bir buluşma olacak gibi görünüyor.

Kıbrıs Türk ve Rum cumhuriyetlerinin devlet ve hükümet başkanı, Türkiye ve Yunanistan’ın dışişleri bakanları düzeyinde katılacağı toplantıya, 1960 anlaşmasındaki üçüncü garantör ülke olan İngiltere’nin “bürokrat” seviyesinde temsil edilecek. Bu durum, Londra’nın Kıbrıs konusundaki ilgisizliğinden değil, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının talebiyle şekillendi.
Türkiye ve KKTC, İngiltere’nin müzakere sürecinde tarafsız ve pasif kalmasını istiyor. Zira Londra’nın geçmişte Kıbrıs Rum tezlerine........

© yetkinreport.com