menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Trump YPG’yi elden çıkarmak ister mi?

10 1
10.02.2025

ABD Merkezi Kuvvetler (CENTOM) Komutanı Orgeneral Michael Kurilla, 16 Ocak 2025’te omurgasını PKK’nın Suriye kolu YPG’nin oluşturduğu SDG karargahını ziyaret edip Mazlum Abdi’ye destek vermişti. ABD için İsrail’in güvenliği ve İran’a baskı önemli. Trump YPG’yi elden çıkarmak istemeyebilir.

Suriye’nin geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara ve başında bulunduğu Hayat Tahrir el Şam (HTŞ), halen Birleşmiş Milletlerin terör listesinde yer alıyor. Ama Türkiye, Arap ülkeleri, ABD, AB ve diğer uluslararası camia, Şara’yı geçiş dönemini yönetecek ve ülkeyi serbest seçimlere götürecek devlet başkanı olarak kabul etti.
El-Şara, geçiş dönemi yol haritasını açıkladı ve bu dönemin 3-4 yıl süreceğini söyledi.
Yani, olağandışı gelişmeler yaşanmadığı takdirde, siyasi hırsları olan, pragmatik ve amaca giden yolda nasıl davranılması gerekiyorsa öyle davranabilme esnekliğine sahip bir kişi olarak tanımlanan Şara’nın, bu yıllar boyunca ülkeyi yönetmesi ve sonrasında da yeni anayasa ve seçim kanunu çerçevesinde, kendisinin de mutlaka aday olacağı, serbest seçimlerin yapılması öngörülüyor
Geçiş dönemi sonunda ya özgürlükçü ve serbest seçim temelli bir sistem kurulacak veya Esad rejiminin Şara versiyonu oluşturulacak.
El-Kaide’den türeyen radikal cihatçı bir örgütün ve bu temelde ideolojiye sahip kişilerin öncülüğünde oluşturulacak bir sistemin ne kadar hoşgörülü ve kapsayıcı olabileceğini zaman gösterecek.

Ezcümle, Suriye’de Esad diktasının yıkılmasıyla umutlu bir hava doğdu ama önlerinde zor bir süreç var ve iyi yönetilemediği takdirde, ülke yine krize sürüklenecektir.
Türkiye ile Suriye arasında savunmadan ekonomiye, ticaretten enerjiye pek çok alanda işbirliği yapmak için, coğrafi ve sosyal yakınlık dahil, altyapı mevcut.
Kritik konu, bu altyapıyı doğru bir zeminde geliştirebilmek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ahmed Şara arasında 4 Şubat’ta Ankara’da yapılan görüşmeler sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısının ana temaları, beklendiği üzere, güvenlik ve ekonomiydi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin yeniden imarı için destek vereceğini teyit etti.
Güvenlik alanında ise, her ikisi de ortak tehditlerden ve ortak strateji oluşturmaktan söz ettiler.
Ayrıntıya girmediler ama anlaşılan, geniş kapsamlı bir güvenlik işbirliği ağı öngörülüyor.

– Türkiye’nin yeni Suriye ordusunun yapılanmasına ve eğitilmesine destek vereceği anlaşılıyor.
– Türkiye’nin Suriye’de kalıcı askeri üsler kuracağı söyleniyor. Bu yöndeki haberler doğruysa, üslerin kurulma sebebi olarak, Suriye ordusunun eğitiminden terör örgütleriyle (YPG/İŞİD) mücadeleye ve hava savunmasına kadar muhtelif unsurlar akla gelmektedir.
– ABD’nin........

© yetkinreport.com