menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye’de şiddet: arkasında kim var, nereye gidiyor?

22 1
09.03.2025

Suriye’de yeniden tırmanan şiddet ve Alevi-Nusayri grupların saldırıya uğradığı haberleri ülkede yeni bir iç savaş ve bölünmeye yol açabilir. (Foto: Anadolu Ajansı)

Suriye’de son birkaç gün içinde tırmanan şiddet olaylarında yüzlerce kişinin öldürülmesi kimi ajanslarca hükümet güçleriyle devrik Baas yanlıları arasında çatışmalar, kimi ajanslarca hükümet destekli radikal İslamcı grupların Alevi-Nusayri gruplara saldırısı olarak duyuruluyor. Suriye’deki durum ve ülkenin geleceğiyle ilgili kaygılarımı daha önce “Ama ve acaba dolu geçiş dönemi” yazımda paylaşmıştım.
Son birkaç gündür, özellikle Aveli-Nusayrilerin yoğun olarak yaşadığı sahil şeridinde, özellikle Lazkiye’de ve kısmen de Humus’ta meydana gelen olaylar Suriye gündemine damgasını vurdu. Sosyal medyada, Alevi-Nusayri olduğu bildirilen insanların öldürülme anına ve katledilmiş onlarca insana ait korkunç görüntüler var.

Gerçeği anlamak için o bölgeden Suriyeli tanıdıklarımla konuştum. Kaynaklarımın bana aktardığı bilgiler özetle şöyle:
1- Bazıları iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir el Şam içinden, bazıları da HTŞ dışından olan selefi militanların, salt mezhep düşmanlığı ve intikam dürtüleriyle Alevi-Nusayrileri ve yerleşim bölgelerini taciz ettiklerini, ölümle sonuçlanan saldırılar gerçekleştiriyorlar,
2- Öte yandan, Esad rejimi düştükten sonra Suriye’nin diğer bölgelerindeki Alevi-Nusayri ordu ve güvenlik güçleri mensuplarının önemli kısmının bu bölgelere dönüp oluşturduğu silahlı savunma/taarruz güçleriyle, yer yer operasyonlar yürütüyorlar.
Yani, olayları ilk kim başlattı boyutu bir yana, iki taraftan da hareket var ve ayrıca, İran ajanlarının ve muhtemelen başkalarının, ortalığı karıştırdıkları söyleniyor.
Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed El-Şara, açıklamalar yapmanın ötesine geçerek, kendi örgütünden veya müttefik örgütlerden dahi gelmiş olsa, bu katliamları gerçekleştirenleri nötralize etmezse, bu saldırıları tasvip ettiği veya en azından, göz yumduğu kanaati oluşmasına yol açacaktır.

Ayrıca meselenin ciddi bir ekonomik boyutu da bulunmakta. Nusayrilerin çoğunluğu yoksul, devrimden sonra birçoğu sadece ordudan ve güvenlik teşkilatlarından değil, diğer tüm devlet........

© yetkinreport.com