menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TÜSİAD eleştirileri ve iktidarın tepkileri ne kadar haklı?

7 0
17.02.2025

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ‘ın konuşması üzerine soruşturma iktidar tepkileri sonrasında açıldı.

Bir bilirkişiyi, ismini de vererek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi aleyhine yanlı rapor düzenlemekle eleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında dakikalar içinde “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından re’sen soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kez bir gün gecikme ile Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (TÜSİAD) 13 Şubat 2025’teki genel kurulunda yaptığı konuşma nedeniyle Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında da soruşturma başlattığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Endonezya seyahati sırasında gerçekleşen TÜSİAD’ın genel kurulunun ana teması ve odağı hukukun üstünlüğü ve bunun ekonomiye etkisiydi. Kartalkaya’da, Erzincan’da, 6 Şubat depreminde ve Soma’daki ölümlerin, özel sektörde ve kamudaki sorumlularına değinerek başladığı konuşmasında Ömer Aras, politikacı ve işinsanları ile gazetecilerin sorgulanma şekli ile istisnai olması gerekirken kural haline gelen tutuklamaların ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diyen teğmenlerin ordudan ihraç edilmesinin toplumda endişe yarattığına ve güven ortamını sarstığına dair tespitini paylaştı.

Bu sorunu çözmek için biri “eğitim ve liyakat” diğeri de “hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı” olan iki ana konuda yapısal reform gerektiğine dikkat çeken Aras, bu iki reformun yaratacağı güven ortamının, ekonomik kalkınmayı besleyeceğini, iyi eğitimli ve liyakatli insanlarla ülkemizin kritik süreçlerini iyi yönetebileceğimizi belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve daha sert beyanlarda bulunan diğer siyasiler de “sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklamasının bir hak” olduğunu ittifakla kabul ettiler.
Beyanlarında “eleştiri” kelimesi yerine “görüş açıklama” teriminin kullanılması, olumsuz dil ve yaklaşım yerine yapıcı olmasının beklenmesi ise, iktidarın eleştirilere hoşgörü ile bakma sınırını belirlemekte, “iktidarın tasvip edeceği bir dil ve üslup” ile “görüş açıklanması beklendiğini” göstermekte.

Ekrem İmamoğlu hakkında dakikalar içinde soruşturma açan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ömer Aras hakkında hemen değil, iktidar kanadından siyasetçilerin sert cevaplarından bir gün sonra soruşturma açtığını duyurdu.
· Bir televizyon kanalı ve TÜSİAD’ın sosyal medya hesabından canlı yayınlanan Aras’ın konuşması, tahminen saat 10:30’da sona erdi.
· Saat 15:32’de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, X’te “Hukuk düzenine her türlü müdahale girişimine hukuk çerçevesinde en güçlü şekilde karşılık vereceklerinden hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
· AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik saat 16:07’de X’te “Kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz. […] eskisinden daha kararlıyız” açıklamasında bulundu.

· Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz 22:48’de X’deki mesajında “Sivil toplum örgütlerinin siyasi bir parti üslubu ile açıklama yapması en azından yersiz, nezaketten yoksun, yapıcı olmaktan uzak bir tutumdur. Bugün TÜSİAD toplantısında bu olumsuz dil ve yaklaşım sergilenmiştir. [….] bu dili ve üslubu tasvip etmek mümkün değildir. [….] Seçilmiş hükümetler ve bağımsız yargı üzerinde vesayet dönemi kapanmıştır. Buna heveslenmek yerine arzu eden herkesin […] şeffaf bir şekilde siyaset yapması en doğrusudur” diyerek bir üslup eleştirisi yaptı.
· Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ise gece yarısını biraz geçe, 14 Şubat 2025 günü saat 00:55’te, X platformunda “[…] milli iradeye ve meşru temsilcilerine parmak sallamak kimsenin haddine değildir. […] hadsizliktir”........

© yetkinreport.com