menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

AHMET KAÇAR’IN BİR ‘AKŞAM’ ŞİİRİ ÜZERİNE NOTLAR

7 0
24.02.2025

Bahçeye, oduna, çite, yavşuya

Hısım akrabaya, konu komşuya

Taharet yaptığım içtiğim suya

S..madan dünyada gitmeyeceğim

Dastara, gecime, çula, halıya

Dikine, bayıra, düze, yalıya

Alaf, paldıra, ota, çalıya

S..madan dünyada gitmeyeceğim

Gazel hararına, arka ipine

Değirmen düzüne, yeni dikine

Bayırbahçe’deki şeytan dikine

S..madan dünyada gitmeyeceğim

Dörtlükler, Profesör Doktor Necati Demir’in hazırladığı “Şiire Adanmış Bir Ömür” adlı kitabın dört yüz otuz altıncı ve dört yüz otuz yedinci sayfalarında yer alan “Bir Akşam” adlı şiirinden alıntı. On beş dörtlükten oluşan bir yergi şiiri, bu! Her dörtlüğün son dizesi, ortak: S..madan dünyadan gitmeyeceğim!

Kaçar’ın şiirleri yan yana akan iki ırmak gibidir. Bunlardan biri sakindir, durudur, duyguludur; diğeri boz bulanık, taşkın. Biri içeri, yüreğe akar; diğeri dışarı, doğaya, insana… Biri sevginin, özlemin, sevdanın, umudun, umut kırıklıklarının, coşkunun, hüznün dilidir; diğeri hicvin, yerginin, taştan taşa çalmanın. Birinde lirizm şaha kalkar, diğerinde tenkit… Biri düştür, duygudur; diğeri hakikat!

İşte yüreğe akan bir şiir! İşte lirik dizeler: Bir selmiş hayatın durmaz akışı / Bir anmış baharı bitmezmiş kışı / Yıllarca içimde ben o bakışı / Sakladım sakladım, unutamadım. Kaçar’ın yıllarca içinde sakladığı bakış, onulmaz bir aşk yarası! Kavuşmak söz konusu değil! Dizelere kulak verelim: Ayrılık başladı varmadan önce / Çözüldü kollarım sarmadan önce / Bir cevap verdi ki sormadan önce / Sakladım sakladım unutamadım… Bu dizeleri okuyunca hangimiz duygusal gelgitler yaşamaz ki? Hangimizin yüreği hüzün yağmurlarıyla yıkanmaz ki? Hangimiz ceylan misali bir dağdan diğer dağa savrulmayız ki?

Duygusal şiirlerinin yanında kişisel ya da toplumsal yergileri de çok etkilidir, Kaçar’ın. Batan, iğneleyen, acıtan dizeler, taşkın bir sel gibi akar… İşte bir örnek: Serçeye süzülen kartal manzara nefis diyecek / Sürüsünden uzaklaşan çoban dağlar sis diyecek / Karanlıktan gelen ışık gözlerini kamaştırmış / Doğuştan âmâ bir yılan seni görmek isteyecek… Ders verici niteliktedir, yergiler; düşündürür, öfkelendirir, sorar, sorgular! Sıcak bir tebessüm, gelir ardından…

Bir Akşam” şiiri de böyle… Eğip bükmeden, ‘bu da yazılır mı’ kaygısı gütmeden, doğal bir akış içerisinde sıralanır dörtlükler… Ayıplı sözcük mü? Olsun! Bu şiir, Kaçar’ın çok sevdiği, hürmet ettiği, değer verdiği, dahası örnek aldığı efsane öğretmen Hasan Fazıl Demirel’in kendisine “sır ettiği” konularla ilgili eleştirel bir yergidir. Kimdir Hasan Hoca? Uzun boylu, yumuşak kalpli bir insandır. Daima güler yüzlüdür; bakışları sıcaktır, gözlerinden zekâ fışkırır. Bilgili, hoşgörülü, donanımlı, nüktedan sevilen, sayılan, saygı duyulan bilge bir öğretmen! Şair Ahmet Kaçar, en yakın dostu, arkadaşı, sırdaşıdır, Hasan Hoca’nın. Öyle ki dost meclislerinde Tevfik Fikret’ten şiirler okur, hoca; yarenlikler yapar; güldürür, eğlendirir, düşündürür! Yazın köyde yaşar........

© Yeşilgiresun