menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

EKSENİMİZ KAYIYOR MU NE! (4)

4 11
19.08.2024

II. Dünya Harbi başladıktan sonra, tarafsız olan Türkiye’nin İngiltere ve Fransa ile ittifak yaptığından ve bu ittifakın Almanya’yı çok kızdırdığından söz etmiştik. Bulgaristan’ın 1 Mart 1941 tarihinde Mihfer Devletlerine (Almanya ile birlikte olan devletler) katılmasıyla Almanya ile birden sınır komşusu olmuştuk! Bunun üzerine İnönü’nün dahi bir fikri devreye girer ve Almanya ile 18 Haziran 1941 tarihinde bir saldırmazlık paktı imzalanır! Türk-Alman Saldırmazlık Anlaşmasından dört gün sonra Almanya, Sovyetler Birliği’ne saldırır ve dost düşman ilişkileri iyice karışır. Türkiye, ittifak içinde bulunduğu ülkelerle savaşan bir başka ülke ile saldırmazlık paktı imzalamıştır! Böylelikle, hem İngiltere’nin ve hem de Almanya’nın dostu olmuştur!

Sabiha Sertel’in belirttiğine göre, bu anlaşma ile Türkiye; İngiltere ittifakı bâki kalmak şartıyla, artık tarafsızlık ve harp dışı kalmak durumundan çıkıyordu! Almanya ile karşılıklı, birbirlerinin menfaatlerine hizmet etmeyi taahhüt ediyorlardı. Bu anlaşmadan sonra, Hitler Almanya’sının davetiyle birçok gazeteci Almanya’ya aktılar. Basında, Almanya’nın harp gücünü göklere çıkaran yazılar yazılıyor; harp sonunda, İngiltere ve Sovyetler Birliği’nin yıkılmaya mahkûm oldukları iddia ediliyordu” (“Roman Gibi”, s. 214)!

Sabiha Sertel, Almanya ile yapılan bu anlaşmadan sonra, Tan Gazetesi’ne gelen iki okur mektubuna yer vermiş. Birinci mektup şöyle: “Birinci Dünya Harbi’ne, Kafkaslara yayılarak, imparatorluk hududunu genişletmek sevdasıyla girdik. Evlâtlarımızı Galiçya’dan, Yemen’e kadar, Alman komutanlarının emri altında, bir cepheden bir cepheye sürükledik. Bu geçtiğimiz topraklarda yalnız mezarlar bıraktık. Yine mi bizi Almanya ile bir maceraya sürüklemek istiyorlar?”

İkinci mektup: “Hükümetimizin dış politikası, oynak bir kadının psikolojisine benziyor. Sovyetler Birliği’yle nişanlandık. İngiltere ile evlendik. Şimdi Almanya’ya kur yapıyoruz” (“Roman Gibi”, s. 215)!

Evet, II. Dünya Harbi sırasındaki ‘basiretli’ politikamız işte buydu!

Cahit Kayra, 1942 yılında, iktidarın bu Almancı dış........

© Yeşilgiresun


Get it on Google Play