menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

EKSENİMİZ KAYIYOR MU NE! (3)

19 0
12.08.2024

Tarafsız Türkiye'nin, 3 Eylül 1939'da II. Dünya Harbi'nin başlamasından hemen sonra, 19 Ekim 1939'da İngiltere ve Fransa ile bir ittifak imzalaması anlaşılır gibi değildir. Bu ittifakla Türkiye resmen taraf olmuştur! Peki, neden? Bir saldırı tehdidiyle mi karşı karşıyaydık? Kesinlikle hayır! Bize saldırsa saldırsa sınır komşumuz olan Rusya saldırırdı ki, bu ülkeyle 1945'de kadar süren bir saldırmazlık anlaşmamız vardı ve Rusya'nın böyle bir niyeti olduğuna dair en küçük bir işaret bile yoktu. Peki, Almanya mı saldıracaktı? Almanya ile sınırdaş bir ülke değildik. Kaldı ki, Almanya'nın ordumuzun silâhlanmasında büyük katkısı vardı.
Atatürk'ün ölümünden birkaç ay önce, Almanya'nın yaptığı ittifak önerisini, “Türkiye tarafsız kalmalıdır, bir ittifak içine girmemelidir” diyerek geri çevirmiştik! Numan Menemencioğlu, Ribbentrop'un, Türkiye ile Almanya arasında bir tarafsızlık antlaşmasının yapılmasını teklif ettiğini, kendisinin, Türkiye'nin sadece komşusu bulunan Sovyetler Birliği, Fransa ve İtalya ile bu çeşit antlaşmalar yaptığını ve İngiltere ile dahi böyle bir antlaşması bulunmadığını söyleyerek bu teklifi reddettiğini belirtmektedir (Mehmet Gönlübol, “Atatürk ve Türkiye'nin Dış Politikası”, s. 116)!
Dışişleri Bakanlığı'ndan alındıktan sonra Londra Büyükelçiliğine getirilen Tevfik Rüştü Aras, İngiltere ile ittifaka karşı çıkar. Almanya Dışişleri Bakanı Ribbentorp, Dışişleri Bakanımız Şükrü Saracoğlu'dan tarafsızlığımızı sürdürmemizi ister. Büyükelçi Von Papen, 27 Nisan 1939'da Saracoğlu'na şu uyarıyı yapar: “Türkiye'nin tarafsız kalmasını kabul edebiliriz. Bu yüzden, Türkiye'ye askerî bakımdan yardım etmeye hazırız. Ancak Türkiye, tarafsızlıktan ayrılma politikası güderse bu fena sonuçlar doğurabilir” (Avcıoğlu, Millî Kurtuluş Tarihi”, s. 1482).
İsmet Paşa, Almanya'nın bu uyarısına aldırış etmez ve 12 Mayıs'ta Türkiye-İngiltere deklârasyonu ilân edilir! 23 Haziran'da Fransa ile de bir deklârasyon yayımlanır! Türkiye bir savaş vukuunda bu ülkelerle birlikte hareket edecektir! Almanya buna tepki gösterir ve Türkiye'ye açtığı krediyi keser. Ağır top ve denizaltı gibi Türk siparişlerini durdurur.
Türkiye, İngiltere'ye güvenerek tarafsızlıktan ayrılmış,........

© Yeşilgiresun


Get it on Google Play