Kaptanın İki Kızı
1892 doğumlu anneannemin, “kaptan kızı” olarak adlandırıldığını küçükken öğrenmiştim. İsmi söylenmeden kaptan kızı denildiğinde anneannemin kastedildiğini bilirdim. Kaptan Hüseyin Sıbıç, 1856 yılında doğmuş, 1932 tarihinde vefat etmiş. Hüseyin Kaptanın kızı olan anneannem Bulancak'ın Küçüklü Köyünde doğmuş, evlenmesi ile birlikte Bulancak'ta yaşamaya başlamış. Kurtuluş Savaşının son yıllarında Talipli Köyünden Veyisoğlu Mustafa Özcan ile evlenerek bir erkek, beş kız annesi olmuş. Vefat ettiği 1983 yılına kadar Bulancak'ta Osmanlı döneminden kalma bir Türk konağında yaşamıştır.
Öncesinde, ablası da Küçüklü Köyünden Bulancak'a gelin olmuştur. Ablası Fatma Eriş'in eşi Abdullah Eriş'in önerisi ve aracılığıyla dedem Mustafa Özcan, anneannem ile evlenmiştir. Anneannemin düğün ve gelin olma öyküsü de bir başka gülümseme, güzellik ve acılar içerse de burada söz etmeyeceğim. Annemin Fatma teyzesi bildiğim kadarıyla Züfer, Mustafa ve Zekiye'nin annesidir. Annem dâhil adını saydığım veya saymadığım kişilerin hiçbiri bugün yaşamıyor. Tümüne, Tanrıdan rahmet diliyorum.
***
Birçok kişinin bildiği üzere Osmanlı İmparatorluğu döneminde Giresun'un adının Çepni ili olduğunu anımsatmalıyım. Yani, tümüyle Türk ilidir. Arabistan coğrafyasında yaşayanlar ise Roma İmparatorluğuna ve İmparatorluğun egemenliği altındaki ülkelerde yaşayanların ve bağlı olanların ülkesi anlamında Anadolu'ya “Rum ili, Rumi” demektedir. Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Araplar, Anadolu'da yaşayanlara Rumi demeyi sürdürmüştür. Rum veya Rumi, Arap ilinden (ülkesinden) başka ilden olan kimsedir. Yani, “Rum” demek, Romalı, rimli demektir. Yunanistanlı demek değildir. Hıristiyan demek, hiç değildir.
1200'lü yıllardan itibaren Türkler, Giresun ve Bulancak'a yerleşmeye başlamıştır. Bulancak, Türkçede “Köşecik” demektir. (Bilgehan Atsız GÖKDAĞ, MÖ. 2000'li Yıllardan Günümüze Giresun'daki Türk Varlığı, Giresun Tarihi Sempozyumu Bildirileri, s:48, 24-25.05.1996) Mehmet Fatsa'nın Hasan Dede ile ilgili........
© Yeşilgiresun
visit website