menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Fiskobirlik Genel Kurulu, Taşınmazlarını Satamaz!

10 10
06.05.2025

Yaşam etkinliği içinde toplumsal sorunların çözümü için duygudaşlık yapan herkesin çok iyi bileceği üzere birçok örgütsel yapının temel karar organı “genel kurul”dur. İster, dernek, ister anonim şirket, ister kooperatif şirket, isterse odalar, baro, sendika olsun mutlaka genel kurulu vardır. Kat malikleri kurulu adı verilse de kat mülkiyetli binaların da genel kurul yaptığı bilinmelidir. Siyasi partilerin seçim, aklama, tüzük, program yapma amaçlı toplantıları da genel kuruldur. Kısaca söylemek gerekirse kurumlarının özelliklerine göre değişiklik gösterse de genel kurul yaparak karar alan örgütlerin sayısı, az değildir.
Yasalarının kurulmasına ve faaliyet göstermesine izin verdiği bu örgütlerin, en önemli karar organı, hiç kuşkusuz genel kuruldur. Genel kurul; en başta uluslararası sözleşmeler, Anayasa, devamında normlar hiyerarşisi içinde yer alan Yasa, Tüzük, Yönetmelik gibi kamu hukuku düzenlemelerine göre kararlarını oluşturur. Bu üst düzenlemelere bağlı olarak yürürlüğe konulan özel hukuk düzenlemeleri olan anasözleşme, tüzük ve statü gibi adlar verilen örgüt içi metinler de genel kurulu sınırlar.
Genel kurul, normlar hiyerarşisinde yer alan kamu düzenlemelerine uygun olarak karar alması gerektiği gibi üyeleri veya ortakları arasında akit niteliğinde olan anasözleşmesine de uygun karar almak zorundadır. Peki, bütün bu düzenlemeler yeterli mi?
***
Anlaşılacağı üzere genel kurulu oluşturan üyeler, ortaklar, temsilciler gerçek kişilerden oluşur. Bazı örgütlenmelerde tüzel kişilerin, gerçek kişiler gibi genel kurulda görev yapabildiğini de biliyoruz. Bununla birlikte gerçek kişiler üzerinden konuyu açıklamaya çalışalım.
Kurumların hangi türü olursa olsun, ömürlerini uzatabildikçe kurumsal kimlikleri gelişir. Gelenekleri oluşur. Kurumun geçmişi, tarihin sayfalarına işlenir. Kuruluşundan itibaren genel kurul toplantılarında alınan kararlar, faaliyet raporları, denetim organları raporları, bilanço, gelir tablosu ve benzeri belgeler, geçmişten geleceğe ayna görevini gerçekleştirir. Hatta yönetim kurulu kararları, muhasebeye ilişkin defterleri, yevmiye, kebir, muavin, kasa, envanter, diğer yardımcı defterleri, örgütün hafızasıdır. Daha da........

© Yeşilgiresun