menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Esnafların Gizli İşsizliği

8 4
04.03.2025

Ekonomi, işletme ve benzeri bilim alanında eğitim görenler bilir. İşsizliğin bir tanımı vardır. Tanımının yanında çeşitleri de vardır. Gizli işsizlik, çalışılan süreye oranla verim düşüklüğünden kaynaklanan, işsizlik türüdür. İşgücü olarak çalışır göründüğü halde gerçekte kısmen çalışmayı anlatır. Aslında, geri kalmış ülkelere özgü bir işsizlik türüdür. Belli bir sektörde çalışan işgücünün önemli bir bölümü başka bir kesime aktarılsa dahi önceki kesimin üretim hacminde hissedilir bir değişiklik olmaz. Yani, gereğinden fazla işgücünün kullanılmasıdır. İsraftan başka bir şey değildir.
***
Gizli işsizlik, ücretliler için yukarıda açıklandığı gibi tanımlanmış olsa da ülkemizde esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak da söylenmesi mümkündür. Birçok meslekte, gereğinden fazla aynı işi yapan esnafı görüyoruz. Çoğunlukla öykünme yoluyla işe başlayan ve asgari ücret düzeyinde gelir elde edemeyen esnafların varlığına tanık olmuşuzdur. Özellikle yeme-içme işlerinde, fırıncılık, bakkallık, berberlik gibi alanlarda bir beldenin gereksiniminden fazla işyerinin varlığını görmekteyiz.
Bu öngörümüzü, istatistikler de desteklemektedir. TESK verilerine göre 31.01. 2025 tarihi itibariyle Giresun ilindeki esnaf sayısı 16.096 olup, nüfusa göre Türkiye ortalamasının üzerindedir. Türkiye ortalaması % 2,65 olmasına karşın Giresun'da % 3,49 'dur.
Bunun yanında 2018- 2024 tarihleri arasında açılan işyeri, kapanan işyeri sayısı analiz edildiğinde 2020........

© Yeşilgiresun