menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Protesto Kültürü

19 2
28.03.2025

Demokrasilerde seçimler devlet yönetiminin belirli aralıklarla partiler veya parti ortaklıkları arasında el değiştirmesi için yapılır. Devleti yönetmek isteyen siyasi görüş ortaklıkları içinde bulunan kişiler kanunlara uygun şekilde parti kurup görüşlerini halkla paylaşır. Bu görüşler halkta karşılık bulur ve halk da seçimlerde onlara oy verirse, bu siyasi parti veya partiler belli bir süre için yönetimi devralır, ülkeyi savundukları görüşlere göre yönetirler. Değil mi?

Peki o parti seçimlerde iktidara gelirse ve vaatlerini yerine getirmezse daha kötüsü tam tersini yaparsa oy veren ya da vermeyen seçmen ne yapacak? Ne yapabilir daha doğrusu? Demokrasilerde henüz oyumu geri çağırıyorum tercihi yok. Daha düz ifadeyle sorayım seçimlerde kandırılan seçmen ne yapabilir? Doğal olarak iktidarı ele geçirenler süre sonuna kadar uslu uslu oturmasını isteyeceklerdir. Zaten süre sonuna kadar yeni bir yalan ya da numara bulurlar. Dün başka bugün başka şeyler diyenlere karşı gelmedikçe bu yüzsüzlüklerine devam edeceklerdir.

Henüz değiştiremedikleri anayasamızın 34. maddesi: "Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüş hakkı ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda (2911 Sayılı Kanun) gösterilir." diyor.

Seçimi kazandılar artık ne yapsak faydasız düşüncesinden bir an önce sıyrılıp anayasal hakkımızı kullanmalıyız. İktidarın değil devletin ve dolayısı ile toplumun hizmetinde olması gereken idareciler ve güvenlik görevlileri bu hakkımızı kullanabilmemizi sağlamalılar. Devlet........

© Yeniçağ