menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dünyanın güzelliği, kadınların gücünde saklıdır

15 9
08.03.2025

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler’in önerisiyle her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde odak noktadır.

"Dünya Kadınlar Günü" olarak 8 Mart gününün belirlenmesine kaynaklık eden olay konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Bunlardan biri, Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiştir. Diğeri; Rusya'da çarlığın yıkılmasına yol açan 1917 Şubat Devrimi'nin 8 Mart günü yapılan kadın yürüyüşü ve grevleri ile başlamış olması, bir diğeri 8 Mart 1908'de ABD'nin New York kentinde çoğu sosyaIist olan kadın işçilerin öncülüğünde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı talepleriyle düzenlenen miting olduğu ileri sürülürken Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, birçok olayın 8 Martta odaklanması nedeniyle, 16 Aralık 1977’deki toplantısında 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmiş, üye ülkelere önermiştir.

Türkiye'de, Dünya Kadınlar Günü ilk kez 8 Mart 1921’de, Rahime ve Cemile adlı iki kız kardeşin girişimleriyle gerçekleştirilmiş, bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmemiştir. 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edilmiş, Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için İlerici Kadınlar Derneği’nin çabalarıyla 1975 yılında "Kadın Yılı Kongresi" yapılmıştır.

Böylece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapalı ortamlardan sokaklara ve meydanlara çıkmış, İlerici Kadınlar Derneği, işçi sınıfı ile kadınları bir araya getirerek haklarını aramaya çağıran bir sivil toplum örgütü konumuna girmiştir. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar askerî cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle hiçbir kutlama yapılmasına izin verilmemiştir.

1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam........

© Yeniçağ