Çalışma hayatında psikolojik tacize uğrayanlar ne yapacak?
Evine ekmek getirme derdinde olan çalışana, işyerinde yaşadığı can sıkıcı olayları sineye çekmek ya da hoş görmek bazen en iyi yol olarak gözükmektedir. Aksi halde işinden olabileceği gibi bir de buna yeni iş bulma zorluğu eklenecek. Çalışanlar bıçak kemiğe dayanmadan şikayetçi olmuyorlar. Özellikle de yönetim tarafından gelen baskı ya da yıldırmalarda. Ancak sorunu görmezden gelmek maalesef ortadan kaldırmıyor. Hatta gün geçtikçe boyutlanmasına neden oluyor.
Mobbing ya da psikolojik taciz olarak kabul edilen davranışları; bezdirme, yıldırma, baskılama, şiddet gösterme, taciz ve benzeri kavramlarla ilişik düşünmek olanaklı. Bu noktada önemli olan çalışanların birbirine ya da yönetimin çalışanlara sergilediği davranışlarda; mağdurda oluşan algıdır. Çalışan grubu içinde şaka ya da takılma amaçlı olarak sarf edilen sözlerin; kişi de nasıl bir his bıraktığı mühim. Aslında saygı da karşınızdaki kişinin hassasiyetlerini anlayıp ona göre davranmak değil midir? Mobbing için de aynısı geçerli.
Her saygısızlık mobbing midir? Mobbing sayılan davranışlar nelerdir?
Sergilenen davranış ile çalışanın psikolojik tacizinin hedeflenmesi ve tekrarlanması ayraç olarak kabul edilebilir. Yoksa yapılan bir saygısızlığı ya da etik dışı bir davranışı psikolojik taciz olarak kabul etmek olanaklı olmayacaktır. Öte yandan kişi ile sürekli alay edilmesi ya da aşağı, hor görülmesi, yine sürekli aşağılayıcı hitap, yüksek sesle hitap, konuşmama, ağır ve sınırları aşan iş yükü ile sorumlu kılınması, tehdit edilmesi,........
© Yeniçağ
