Devlet Bahçeli asıl ne demek istedi?
Dr. Devlet Bahçeli’nin bayram namazından sonra Alparslan Türkeş’in kabrini ziyaretinde yaptığı “hesaplı” irticalî konuşması, müttefiki Ak Parti/Recep Tayyip Erdoğan ile PKK/DEM’cilere ikaz mı desem, tavsiye mi desem, ikircikli kaldım ama netice itibarıyla yapılması gerekenleri sıralıyor.
Bu açıklamalarda, özellikle Atatürk’ü vurgulaması ittifakın bir teslimiyet olmadığına da işaret görülebilir. İktidardakiler için Mustafa Kemal Atatürk yok hükmündedir. Devlet Bahçeli bir denge kurma ihtiyacı mı hissetti, yoksa iktidara, Atatürk aleyhine sakın ola daha ileri adım atılmamalı mı demek istedi?
Sanırım, Atatürk’ü yeni anayasa çalışması için hatırlattı. “Atatürk” demek, aynı zamanda ilk dört maddenin kesinlikle değiştirilmemesi demektir.
Devlet Bey yine “Atatürk” hatırlatmasıyla 66. madde üzerinde de kesinlikle oynanamaz demek istiyor. Bu sözleri sadece iktidara ikaz değil; aynı zamanda, kapı araladığı PKK/DEM’e de ikazdır. Yine bir ikaz da Ak Parti’nin koltuğu altında TBMM’ye giren Hizbullah/Hüda Par’adır. Hüda Par PKK’nın da ilerisinde... Geçmişte örneği görüldü. Hizbullahçılar, tek kurşun sıkarak nice insanı öldürdüler. İleride tekrar, “tek kurşun”a dönmeyeceklerini kimse söyleyemez. Çünkü, fikirleri “isyan-silah” üzerine inşa edilmiş.
66. maddeyi bir daha hatırlatayım: “Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.”
Bir de de Anayasa’nın “Başlangıç”ı zaman zaman dile dolanıyor, yeniden yazılması isteniyor. O ön söz, Türk’le başlayan Türk’le biten bir “giriş”tir.
“Başlangıç”a, Anayasa’nın “değiştirilemez” şerhinin düşüldüğü ikinci maddesinde atıf yapılıyor. Dolayısıyla “değiştirilemez” hükmünün açıklaması mahiyetinde olduğunu bilesiniz.
MHP lideri Devlet Bahçeli, iktidara paralel yeni anayasada ısrarlı. Bu ısrarı MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın X hesabında yaptığı “adalet” açıklamalarıyla bağlantılı görülüyor. Üzerinde........
© Yeniçağ
