‘Anayasa ve Milliyetçilik’
Yeni anayasa tartışıyor.
Acaba diyorum, Anayasa’nın ilk üç maddesi ve 66. maddesi farklı olsaydı, tartışılır mıydı?
İlk üç madde de 66. madde de “Türk” var.
Anayasa’nın bütününde “Türk” kaç defa geçiyor diye baktım. Ad ve sıfat olarak 51 kere yer alıyor.
“Türk milleti”, “Türk toplumu” ifadeleri kaç yerde geçiyor?
“Türk milleti” 9, “Türk toplumu” 2 yerde geçiyor.
Aykırıların el üstünde tutulduğu şu zamanda mutlaka gündeme gelecek, değiştirilmek istenecek bir maddeyi de hatırlatacağım:
“42. maddeye 2008 bir fıkra (Ek fıkra: 9/2/2008-5735/2 md.; İptal: Anayasa Mahkemesinin 5/6/2008 tarihli ve E.: 2008/16, K.: 2008/116 sayılı Kararı ile. )
Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır.”
Anayasa’nın “Türk milleti”yle başlayıp “Türk milleti”yle biten, “Türkçülük” vurgulu “Başlangıç” maddesine girmiyorum!
Asıl tartışanlara bakacaksınız. Hangi fikirde olanlar illâ Anayasa değişsin diyorlar? Hepsini biliyorsunuz. Bunları sıralamaya gerek var mı?
***
Hukukçu Murat Erol şu zamanda çok gerekli farklı bir çalışmaya imza atmış: “Anayasa ve Milliyetçilik” (Siyasiyat Yayınları, 336 s.)
Kitabın adı bize her şeyi anlatıyor.
İdeolojik kaygıyla değil; ilmî kaygıyla kalemi alınmış bir çalışma. Yüksek lisansı üzerinde tekrar durmuş.
Kitaba göz atınca, yazarı da merak uyandırıyor. Yozgat-Yerköy doğumluymuş, Yerköy Lisesini, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş, lisansüstü eğitimini Çankaya Üniversitesinde kamu hukuku ana bilim dalında hazırladığı teziyle........
© Yeniçağ
