menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yunanistan’dan değişim beklenmemeli

32 8
28.03.2025

Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar 200 yıla yakın bir süre geçmiştir. Bu 200 yıllık süre içindeki Türkiye-Yunanistan ilişkilerine bakıldığında, ilişkilerin esasta düzelmesinin mümkün olamayacağı açık bir şekilde görülmüştür. Sadece Ulu önder ATATÜRK dönemi istisnadır. O da İstiklal Savaşında ATATÜRK’ün önderliğinde verilen ders ve onun diplomasideki dâhiyane başarısı sayesinde gerçekleşmiştir. Demek ki sonuç almak için, Türkiye’nin ders vermesi, diplomaside maharet göstermesi gerekiyormuş.

ATATÜRK dönemindeki ilişkilerin iyi görünmesinin sebeplerinden biri de ATATÜRK’ün genel dış politikasının da etkisiyle, Yunanistan’a destek veren ülkelerin desteğini arkasında görememesidir. İlişkilerin tümüne bakıldığında Yunanistan’ın Türk ve Türkiye düşmanlığının genlerine işlemiş olduğu anlaşılmaktadır.

Yunanistan’ın hedefi

Yunanistan, Osmanlıdan bağımsızlığını kazanmasından itibaren, batının da desteğiyle sürekli olarak Türkiye aleyhinde topraklarını genişletmiştir. Hedefi, Ege’yi tamamen bir Yunan gölü haline getirmek, Batı Anadolu’yu ele geçirmek, Kıbrıs’ın tamamında Rum hâkimiyetini sağlayarak onu ilhak (enosis) etmektir. Şimdi bu doyumsuzluğuna Türkiye’nin Akdeniz’deki Mavi Vatan’ını da dahil etmiştir.

Yunanistan, hakkı ve hukuku olmayan çıkarlar peşindedir. Bunları da yeterli gücü olmadığından başka güçlerin desteğiyle elde etmeye çalışmaktadır. Şikâyeti ve ağlamayı da bir dış politika argümanı olarak kullanmaktadır.

Türk ve Türkiye düşmanlığından beslenen Yunanistan, AB üyesi olmanın avantajını Türkiye aleyhinde kullanmakta, ABD yönetimindeki Yunan kökenli veya sempatizanı siyasetçiler ve Rum lobisinin desteğiyle, Türkiye’nin hakkı ve hukukunu gasp etmeye çalışmaktadır. ABD’yle yaptığı savunma anlaşmasıyla, egemenliğini sorgulatacak düzeyde sırtını ona dayayarak, boyundan büyük çıkışlar yapmaktadır.

Sözde yumuşama ortamı

Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıkları tarafından bir yumuşama ortamı tesis etmek üzere sağlanan mutabakat kapsamında Savunma Bakanlıklarınca karşılıklı heyetler arası görüşmeler yapılmaktadır. Ancak bu görüşmelerde, yine sağlanan mutabakata göre, asıl anlaşmazlık konularına değinilmemekte, güven arttırıcı önlemler üzerinde durulmaktadır. Zaman içinde........

© Yeniçağ