Saraçhane’deki söylemler ve resmi ideoloji
Bir kaos aralığı yaşanıyor. Toplumsal anlamda çoklu kayıpların ve kazanımların yoğunca yaşanacağı bir eşik söz konusudur. İnançtan kültüre, siyasetten toplumsal yapıya, ekonomiden sosyal yapıya kadar devrimsel sıçramaların yaşanacağı aralıklar söz konusudur. Bu aralıklarda yetenekler, yaratıcılıklar, zihinsel sıçramalar, potansiyeller açığa çıkar. Özellikle Ortadoğu ve Mezopotamya’da kaos aralığı çok derinlikli yaşanıyor. Bütün bu yaşanmışlıklar özgürlük sosyolojisinin temel konusu olmaktadır.
Kaos aralığı, eski sistemin kendini sürdüremez olduğunda, bunun sonucu olarak çözülme süreci başlar. Bu süreçte büyük alt-üst oluşlar yoğun yaşanır. Yeni kurulacak toplum modelinin nitelikleri belirlenir. Yeninin kurulma dinamikleri daha güçlüdür. Yeni bir çıkışın programı, ideolojik kimliği, nitelikleri geçmişin eleştirisi üzerinde temellenir. “Ama bu hedeflere nasıl ve hangi araçlarla ulaşılacağını, doğru bir yol hattı olarak stratejiyi, sağlam adımlarla yürüme anlamında taktiği belirler.”
An itibari ile yüz yıllık Cumhuriyet modernitesin ulus devlet zihniyet formu yapısal krizini derinlikli bir şekilde yaşamaktadır. Tekçi anlayış zor ve rıza aygıtlarıyla yaşamın bütün büyüsünü bozmuş, bütün çiçekler solmuş ve toplum bir bütünen “toplum kırımdan” geçilmiştir. Gelinen aşamada demokratik bir toplum anlayışına ihtiyaç her zamankinden daha fazla hasıl olmuştur. Bu dönemler devrimin kendisini dayattığı adeta kaçınılmaz olduğu dönemlerdir. Bazen bir bilinmezlik havasını da kendi içinde barındırır. Hiç kimsenin hesaba katmadığı bir olay, ya da bir kişi veya bir söylem kelebek etkisi yaratabilir. Tıpkı bir süre önce İran’da “Jin jiyan azadî” söylemi gibi. Kelebek etkisinin yaratıldığı ortamlar karmaşıklaşır, çoklu olaylar, etmenler, değişkenler neden ve sonuçlar iç içe geçer. Adeta yeni bir inşa için doğum hali olgunlaşır.
Kaotik ortamlarda ahlaki-politik toplumun zihniyet kodlarının önemi kendisini gösterir. Bir zihniyet devriminin yaşanması........
© Yeni Yaşam
