Ordu kılıcını atamadı
Ordu kılıcını attı! Doktor Hikmet Kıvılcımlı, 12 Mart 1971 muhtırasının ardından böyle yazmıştı. Kısa süre içinde o kılıcın sosyalistlerin kafasına atıldığı anlaşıldığında, ileri derecede kanser hastası olan Doktor yurtdışına çıkmak zorunda kalacak ve 11 Ekim 1971’de trajik koşullar içinde Makedonya’da hayatını kaybedecekti.
Kıvılcımlı, geçtiğimiz 30 Ağustos’ta Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninin ardından gerçekleşen kılıçlı yemin vakasına şahit olabilseydi muhtemelen çok farklı bir okuma yapardı. Beş teğmen ve devrenin amiri konumundaki üç subay, geçen hafta bu olayla ilgili yargılanarak ordudan ihraç edildi. Beklendiği üzere, muhalif medyada emekli albaylar, paşalar ve Kemalist kanaat önderleri ateş püskürüyorlar. Bu feryat, İslamcı otoriter iktidara karşı muhalefet içinde ulusalcı zihniyetin hakimiyetini dışa vururken Türkiye solunun önemli bir bölümünün haleti ruhiyesiyle de örtüşüyor.
‘Tarih Tezi’ ve TSK
İslamcı rejimin TSK’ye bakışı, iki yüz yıl öncesine kadar Osmanlı sarayının yeniçeriler hakkındaki kanaatini tekrarlar niteliktedir. Hoş ve meşgul tutmak gerekir; çünkü her an pusulayı şaşırıp kafir yerine hünkara yönelmeleri riski mevcuttur. Bu kanaat, Osmanlı tarihi boyunca birçok sultan devirmiş yeniçeri isyanlarından alınan derstir. 31 Mart vakasından günümüze başarılı/başarısız, modern ya da post-modern bütün askeri darbeleri de aynı mercekten okurlar. Kemalist okumaysa, Osmanlı modernleşmesi sonucu şekillenen devlet mimarisi içinde ordunun aydınlanmacı, eğitici ve ilerici olduğu kanaatine varmıştır. O halde, darbeler de devrimci faaliyetlerdir. Türkiye solu, özellikle 1960’dan itibaren bu Kemalist zihniyetle dirsek teması içinde serpildi.
Hikmet Kıvılcımlı, 27 Mayıs 1960 darbecilerine çektiği bir telgrafla “İkinci Kuvayı Milliye” hedefiyle gerçekleştirdikleri “demokratik devrimi” tebrik etmişti. Ama dikkatli Doktor okurları, onun bakışının 1960’lı yılların Yön ve Milli Demokratik Devrim (MDD) çizgilerinden önemli farklılıklar içerdiğini görebilir. Dönemin sol düşünce ve sosyalist hareket üzerindeki en etkili isimleri Doğan Avcıoğlu (Yön) ve Mihri Belli (MDD), işçi sınıfının yeteri kadar güçlü olmadığını vurgulayarak “devrimci özne” ihalesini genç subaylar üzerine yıkma........
© Yeni Yaşam
![](https://cgsyufnvda.cloudimg.io/https://qoshe.com/img/icon/go.png)