menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Alevi inanç kimliğinde barış ve özgür yaşamın eşiği

8 0
12.02.2025

Ortadoğu ve Türkiye’de toplum önemli bir tarihsel eşikten geçiyor. Doğru zamanda pratik geliştirmek, yerinde ve zamanında çözüm alıcı müdahalelerde bulunmak, toplumla buluşmak, barış için çerağ uyandırmak zamanın ruhuna tam da denk gelmektedir. Zamanın ve mekanın ruhu, rıza toplumu süreklerinin kendi kendilerini yönetmenin meydanını açacaktır. Yaşama verilen en büyük anlam özgürlük arayışıdır.

Kendini yönetmek özgürlüktür. Kendisi ile ilgili kararları alamayanın, kendisi olamayanın özgürlüğü olmaz. Özgürlük arayışı, yaşamın anlamlandırılma ve yaşanır kılınma çabasıdır. Barış da bu çabanın yöntemlerinden birisidir.

Alevi inancında cem erkanı özgürlük meydanıdır, diyebiliriz. Semah ise özgürlük arayışıdır. Bu meydanda toplumsallık kendini yeniler, var eder. Cem erkanı öncesi cümle can önce iç barışını sağlar. Bunun için erkana gelen bütün canlar birbirleriyle niyazlaşırlar. Katliamlara uğrayan, zulmün bin bir türlüsünü gören, savaşın, çatışmanın, sürgünün, ekolojik felaketlerin, ayrımcılığın her türlüsünü gören Alevi toplumu onurlu bir barışı ibadetin gereği olarak görür.

Cem erkanında, meydanda bulunan bütün canlılar toplumun kendisi ile ilgili karar oluşturma süreçlerine katıldığı, kararların rızalıkla alındığı, karar alma süreçlerine herkesin katıldığı, edep ve erkan (ahlak ve politika) ilkelerinin uygulandığı bir özgürlük ve barış alanıdır. Bu hakikatten dolayıdır ki “Hak Meydanı” olarak tanımlanır. Bu meydanda arsıza, hırsıza, yalancıya, nursuza yer yoktur. Her türlü iktidarcı zihniyet “nahak” olarak tanımlanır. Başka bir ifade ile iktidarcı zihniyetler bu meydanda güç ile zor ile kendilerini var edemezler. Toplumun varlığının devamı için bazen güç ve zor gereklidir ama tek başına bu yetmiyor. Yani oluşan sistem rıza üretimi üzerine kuruludur. Nahak anlayış, iktidarcı yapı toplumsal hakikatin gücü karşısında kendisini var edemez.

Alevi inancında, nahak anlayışa karşı hakkın yanında olmak, rıza toplumu perspektifi ile tüm ötekileştirilenlerle birlik içinde mücadele edildiğinde demokratik ve özgür yaşamın inşa edileceğine inanırlar. Bu inşanın olması için resmi ideoloji tarafından politik alanın dışında bırakılan halklar, kimlikler, inancın demokratik damarını yaşayanlar, emek, barış,........

© Yeni Yaşam