menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Mağaranın Derinliklerine Doğru: Aydınlık Hayallerimiz

15 0
26.01.2025

Hindistan’ın batısında, Maharashtra eyaletindeki Mumbai şehrinde geçen Payal Kapadia’nın Aydınlık Hayallerimiz adlı filmi, kalabalık şehirden manzaralarla açılıyor. İnsan seli içindeki metro istasyonlarından hıncahınç dolu sokaklara, tıklım tıkış otobüslerden gökleri delen binalara; tek tek, usul usul bakan film, daha açılış sekansıyla izleyiciyi insan kalabalıklarına rağmen sakin bir yürüyüşe çıkarmayı vadediyor. Tüm bu manzarayı belgeselvari bir dille kayda alan kamera, kadrajı dolduran bu hareketli objeler ve insanlardan sonra başını pencereye yaslamış hareketsiz duran karakterimiz Prabha’yı bulup sabitleniyor.

Her şeyden önce bir kız kardeşlik filmi olan Aydınlık Hayallerimiz, kadınların eşlik ettiği bir sokak yürüyüşüyle Hindistan’ın politik konjonktürüne ışık tutuyor.

Bir hastanede başhemşire olarak çalışan, geleneklerine bağlı ve işiyle evi arasında sessiz sakin bir yaşantı sürdüren Prabha, evliliklerinden kısa bir süre sonra Almanya’ya çalışmaya giden kocasının geri dönüşünü beklemektedir. Onunla aynı evde yaşayan Anu ise aynı zamanda aynı hastanede hemşire olarak çalışmaktadır. İstediği gibi yaşamak isteyen, arzularını ve duygularını keşfetmeye açık Anu, Prabha gibi görücü usulü bir evlilik yerine aşık olduğu kişiyle, Shiaz’la evlenmek istemektedir. Yakın zamanda dul kalan, Prabha ve Anu’nun çalıştığı hastanede aşçılık yapan Parvaty ise 22 yılı aşkın bir süredir yaşadığı evden rantçı şirketlerin zoruyla çıkarılmak üzeredir. Bir tapusu olmadığı için bu ihtimal o kadar da düşük görünmemektedir. Birbirlerine “gevşek” bağlarla bağlanmış bu üç kadının hikâyesini anlatan film, faşizm tehlikesine çok yakın bir ülkenin değişmekte olan toplumsal yapısına ustalıkla ışık tutarken güçlü bir sınıfsal tutumu da ardına alır.

Tecrit altında üç kadın

Aydınlık hayallerimiz, gücünü büyük ölçüde küçük hareketlerden ve fazla açıklama yapmaya kalkışmayan sakinliğinden alıyor. Demek istediğim, film geleneksel bir anlatı yerine; daha çok anlar ve sessizlikler, yüzler ve bakışlar üzerine düşünen, karakter odaklı bir anlatı sunuyor. Üstelik bunu yaparken oldukça eleştirel yaklaştığı Hindistan’ın politik ve sosyal........

© Yeni Yaşam