UİS (2025-2028): Karnını doyuramayan emekçinin ekonomi politiği
2025-2028 yılları için hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) Erdoğan’ın da katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı. 2008’de krizin ardından AKP iktidarı, “işsizliği önlemek” adı altında işgücü piyasalarını neoliberal istihdam politikaları çerçevesinde yeniden yapılandırmaya yönelik birtakım düzenlemeler yapmış, 2014 yılında da 2014-2023 yıllarını kapsayan Ulusal İstihdam Strateji belgesinin ilkini yayımlamıştı. On yıllık dönem için hazırlanan ilk strateji belgesinden farklı olarak tanıtımı yapılan yeni UİS, üç yıllık bir dönemi kapsamakla birlikte amacı ve içeriği bakımından önceki UİS’ten ve istihdam politikalarını içeren -değişik adlarla yayımlanan- diğer paketlerden pek de farklı değil.
2025-2028 için hazırlanan UİS’in gerekçesi ve amacı şu şekilde ifade edilmiş: “Türkiye işgücü piyasasında insana yakışır işleri yaygınlaştırırken, aynı zamanda ekonominin rekabet gücünü ve toplumsal refahı artırmak için planlı, koordineli ve motivasyonu yüksek bir çalışmanın yürütülmesi zorunludur. Bu çerçevede hazırlanan 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi, bir yandan işlerin geleceğini gözeten ve istihdamı destekleyen ileriye dönük politikalar geliştirirken, diğer yandan işgücü piyasalarımızdaki yapısal sorunları çözerek istihdam oranını yükseltmeyi amaçlamaktadır.”
Dikkatle okunduğunda anlaşılacağı gibi, neoliberal politikaların toplumsal tahribatını gizlemek için kullanılan tüm metinlerdeki “çelişkili ve aldatıcı ifadeler” bu metinde de yer alıyor. Bunların başında ise “ekonominin rekabet gücünün arttırılması ile insana yakışır işlerin yaygınlaşması ve toplumsal refahın artması”nın bir arada amaçlanması geliyor.
İhracata yönelik üretim ve buna bağlı olarak rekabet gücünün arttırılması, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in adıyla anılan ekonomik programı da şekillendiren temel hedeflerin başında yer alıyor. Ancak Türkiye gibi toplam ihracatı içinde teknolojik ürünlerin payı yüzde 4’e bile........