Yozgat’ın uyanışı, halkın demokratik öfkesi
Yozgat, Anadolu’nun sessiz bağrında, taşla toprağın, alın teriyle umudun birleştiği bir diyar. On yıllardır sabrın, tevekkülün ve geleneğin kalesi olmuş bu şehir, 2025 Nisan’ında bir başkaldırının, bir uyanışın sahnesi oldu.
Bölgede soğan ve patates gibi ürünlerin ekimini yapan çiftçiler, ekonomik krizin tarımı vurmasıyla zaten zor günler geçiriyordu. Artan mazot, gübre ve tohum fiyatları, ürünlerin taban fiyatlarının düşük kalması ve tarımsal desteklerin yetersizliği, çiftçileri adeta canından bezdirmişti. İklim değişimleri ve kuraklık da cabasıydı.
6 Nisan’da, İmamoğlu’nun tutuklanmasındaki hukuksuzluğa karşı düzenlenen bir traktör konvoyunun, jandarma tarafından durdurulması ve 10 çiftçinin her birine, “trafik güvenliğine aykırı davranış” gerekçesiyle 993 TL ceza kesilmesi bardağı taşırdı. Cezalar, çiftçilerin ekonomik çıkmazla birleşen adaletsizliğe isyanını daha da körükledi.
Yozgatlı çiftçiler, traktörleriyle hem yerel sorunlara hem de ulusal düzeyde tarım politikalarının yeniden değerlendirilmesini ve adaletsizliğin son bulmasını talep ederek demokratik topluma dikkat çekmişti. Sonrasında, Yozgat’ın yollarında yankılanan traktör kornaları, bir varoluşsal sorunun cevabıydı: “Biz buradayız, yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı artık susmayacağız.”
Sessizliğin çığlığı yayıldı
19 Mart’tan bu yana, İstanbul ve birçok şehirde milyonların hareketliliğini yaşıyoruz. Bu defa Yozgatlı köylüler ses verdi. Yıllardır muhafazakâr ve milliyetçi bir kale, sağ iktidarların sadık bir destekçisiydi Yozgat. Ancak 19 Nisan 2025’te, Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan on binler, iradelerini ellerine alma arzusuyla doluydu. Çiftçiler, esnaf, işsiz gençler, emekliler… Hepsi, aynı meydanda, aynı özlemle birleşti: adalet, özgürlük, refah.
Yüzlerce traktörün miting meydanına akışı, toprağın ve insanın birleştiği bir alegoriydi; makinenin soğuk çeliğiyle, insan yüreğinin sıcak çığlığının........
© Yeni Yaşam
