Son sağlık siyasetinin komplikasyonu: Tıp eğitiminin yaşadığı kriz
Siyasette sorunları çözmek için ortaya koyduğunuz çözümlerin başka sorunlara yol açabileceğini öngörmek ayrı bir siyasi meziyettir. Sorun üretmek toplumun tabiatındandır ve siyaset bu sorunların çözümünün her şeyden önce teşhisi sonra sağlıklı bir tedavisi için vardır. Bazen uyguladığınız çözüm veya tedavi yolunun komplikasyonları oluyor ve bu komplikasyonlara karşı da ilk uyguladığınız tedavi ile birlikte önleyici tedbirler de almak gerekiyor.
Siyaset için burada kullandığımız terminolojinin tıp alanından olması siyaseti birebir tıbbi operasyonlar düzeyinde gördüğümüzden değil elbet. Hatta siyaseti tıbba indirgemenin de ayrı bir tehlikesi vardır, mühendisliğe indirgemede olduğu gibi.
Neticede karşınızda tek taraflı olarak bilimsel kesinlikte operasyonlar uyguladığınız bir hasta yok, uyguladığınız siyasete itiraz da edebilen, bu siyasetten çıkarları veya zararları olabilen, bütün çeşitliliğiyle bir toplum vardır. Buradaki terminolojinin tıp alanından olması, tam da konuştuğumuz alanın tıp olmasıyla ayrı bir anlam kazanıyor.
Çok değil, daha 3 sene öncesine kadar Türkiye’de sağlık sektöründe çalışanların,
bilhassa doktorların, özellikle de Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan doktorların mesleklerinin meşakkatiyle, ehemmiyeti ve özellikleriyle mütenasip olmayan bir ücret ve özlük hakları dolayısıyla ciddi bir haksızlığa maruz olduklarından bahsediyorduk. Gerçekten de öyle bir sorun vardı o zaman. Doktorlar zaten aldıkları eğitimden başlayan bir şekilde mesleklerine meşakkat ve değer katan birçok özelliğe rağmen hem ücret bakımından hem de özlük hakları bakımından hak ettiklerinden uzak bir durumda olduklarını “
Tabipler için adalet çağrısı
” yaparak söylemiştik.
Bu adalet çağrısı biraz da AK Parti’nin kuruluş esasında mevcut olan “adalet” ilkesine gönderme yapıyordu.
Sadece meslekler arasındaki adaleti sağlamak açasından değil, aynı zamanda AK Parti’yi bunca yıl iktidarda tutmuş olan en güçlü siyasetinin sağlık alanında olmasından, bu yükü bilhassa sağlık çalışanlarının çekmiş olması dolayısıyla. Bir açıdan AK Parti halka hizmet iddialarında kendini en fazla sağlık alanında ispatlama fırsatı bulabilmiştir. Tabii diğer alanları yok sayarak başka türlü bir adaletsizliğe yol açmadan.........
© Yeni Şafak
