ABD-Japonya tarihinden örnekle ABD-Çin ilişkileri ve Türkiye
26 Temmuz 1941'de ABD hükümeti Birleşik Devletler’deki Japonlara ait finansal varlıkları dondurdu. Amerikalı tüccarlar artık Japon işletmelerinden ve firmalarından dolar kabul etmeyerek neredeyse tüm ticareti durdurdu.
Bunun evvelinde Japonya'nın kurduğu ittifaklar ve Fransız Çinhindi’ne saldırmasına tepki olarak 26 Eylül 1940’ta hurda demir malzemelere ABD tarafından ambargo konulmuştu; Uçaklar ve metaller üzerine birkaç yıl evvel konan ambargolar etkisizdi çünkü Japonya bu malları önceden stoklayabiliyor ya da başka yollarla tedarik edebiliyordu.
Bu ambargo, Japonya'nın hedeflerine doğru politikalarını frenledi ama geciktirmedi.
Çünkü Japonya kurduğu modern ve yenilikçi sanayisi ile 1880’lerden itibaren geçen yaklaşık elli senede sanayi tekniklerini öğrenmişti
ve hurda metali sivil üretimden askeri üretime yönlendirme kapasitesine sahipti.
Ancak Japonya'nın kendisi için tedarik edemediği tek mal petroldü ve Japonya Kaliforniya'nın en büyük dış petrol tüketicisiydi.
ABD petrolünü dolar veya altın ile satacağını deklare ederken Japonya’nın dolarlarına el konması ve Japon altınlarına karşı doları konvertibil etmemesi her şeyi kilitliyordu.
Büyük Doğu Asya Refah Küresi (GEACPS)
: İkinci Dünya Savaşı sırasında (1939-45), Asya-Pasifik bölgesinde Japon kontrolü altında birleşik ve kendi kendine yeten bir bloktan oluşan Japon ideasıdır.
GEACPS, Ağustos 1940'ta Japon Dışişleri Bakanı Yōsuke Matsuoka tarafından kamuoyuna resmen duyuruldu. Duyuruda, Asya'nın ekonomik, siyasi ve askeri olarak birleştirilmesini öngören “Asyalılar için Asya” fikri şeklinde tanıtıldı
Bu, Japonya'nın Mançurya'dan Hollanda Doğu Hint Adaları'na kadar uzanan ve Çin, Fransız Çinhindi bölgesi, Tayland ve İngiliz Malaya'yı uydu devletler olarak içeren kendi kendine yeten bir imparatorluk anlamına gelen........
© Yeni Şafak
