Kur’ân Günlüğü -12. Cüz-
Kıssaların en güzeli: Yusuf’un Kıssası
Hikmetli Kitap’ta bir kerede baştan sona kronolojik olarak anlatılan tek bir kıssa vardır: Yusuf’un kıssası. Ayrıca bu kıssa, “kıssaların en güzeli” olarak vasıflanmıştır. Onun bu şekilde nitelendirilmesinin önemli bir sebebi şu olsa gerektir: Bu kıssada zikredilen karakterlerin tamamı başta sıkıntılı süreçler geçirmişler, ama sonunda muratlarına nail olmuşlar ve hayatları mutlu bir sonla bitmiştir. Hz. Yusuf, başta çok büyük çileler çekmiş, ama sonunda büyük imkânlara kavuşmuştur. Hz. Yakup, sonunda Yusuf’una kavuşmuştur. Onun abileri, başta büyük günahlar işleyip kötülükler yapmışlar; ama sonunda tövbe etmişler ve düzgün insanlar olmuşlardır. Züleyha başta nefsine yenilmiş, sonra pişman olup tövbe etmiştir. Kur’ân’da geçmez, ama tefsir kitaplarında Züleyha’nın Hz. Yusuf ile evlendiği zikredilir. Hâsılı; Hz. Yusuf’un kıssası, insana umut aşılayan, bugünkü kötü duruma bakıp yarınlar hakkında karamsarlığa düşmemeyi telkin eden terapi edici yönü güçlü bir kıssadır.
Tüm Kur’ân kıssaları aslında şu üç kıssayı anlatır: 1. Evvelkilerin kıssaları. Anlatılan kıssa neyse, onun tarihte nasıl yaşandığını, detaylara girmeden mesaj odaklı olarak ve bilgi vermek değil bilinç kazandırmak amacıyla anlatır. 2. Hz. Peygamber’in (sav) kıssası. Kur’an’da kıssaların anlatılmasının amaçlarından biri, O’nun (sav) gönlüne sekinet vermek ve O’nu teselli edip rahatlatmaktır (Bk. Furkan 25/32). Bu sebeple; Kur’ân’da anlatılan kıssalar, O’nun siretinde yaşadığı hadiselerle benzerlik gösterir. (Bu konuda detaylı bilgi için fakirin “Kur’ân Kıssalarını Sîret Bağlamında Okumak” isimli eserine bakılabilir). Mesela Hz. Yusuf’un kıssasını, Mekke’deki Yusuf’un, yani Resûl-i Ekrem’in siretiyle birlikte düşünmek gerekir. Abilerinin Hz. Yusuf’u öldürmeye ya da yaşadıkları yerden uzaklaştırmaya çalıştıkları gibi amcası ve kuzenleri dahil O’nun en yakın akrabaları ve diğer Mekkeliler, O’nu öldürmeye veya Mekke’den sürmeye çalışıyorlardı. Kıssada zımnen şu mesaj verilir: Allah, nasıl ki çeşitli sıkıntılı süreçlerden sonra Yusuf’u abilerine üstün kılmış ve ona Mısır’da önemli imkânlar vermişse, Hz. Muhammed’i (sav) de müşriklere galip kılacak ve ona büyük imkânlar verecektir. 3. Benim kıssamı. Kur’ân tüm insanlığa hidayet rehberi olarak gönderildiğine göre, ondaki kıssaların tamamında benim hayatıma dokunabilecek, bana rehberlik edebilecek, şahsiyetimi murâd-ı ilâhîye uygun bir şekilde inşa edebilmem hususunda bana yol gösterecek işaretler olmalıdır. Nitekim Hikmetli Kitap, kıssaları anlatırken, bunlarda düşünen, ibret alan, hakikati arayanlar için işaretler ve dersler olduğunu vurgulayarak o anlatılanları kendi hayatıma tatbik etme hususunda gayret sarf etmemi ister.
Yusuf’un kıssası, bir çocuğun rüyasıyla başlar ve kıssanın sonunda bu rüyanın sembolize ettiği şeylerin gerçek hayatta yaşandığı anlaşılır. Buradan şu dersler çıkarılabilir: 1. Bazı rüyalar, yaşanmış ya da........
© Yeni Şafak
