menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

YAKIN DÖNEMDE DOĞUM ORANLARI VE NÜF..

15 0
28.02.2025


Son yıllarda Türkiye'de nüfus artış oranının düşmesi yeni bir tartışmayı başlattı. Geçmişte Osmanlı’nın son dönemlerinde savaşlar ve bu savaşların doğurduğu sıkıntılardan dolayı nüfus artışı ciddi olarak azalmış, bunun çözümü için devlet ve entelektüel kesim nüfusu artırmada iskat-ı cenin ve kürtaj yasaklanması ile doğumun teşvik edilmesi gibi bir takım tedbirlere başvurdu (Konuyla ilgili olarak bakınız: Gülhan Erkaya Balsoy Kahraman Doktor İhtiyar Acuze’ye Karşı: Geç Osmanlı Doğum Politikaları. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2024 ikinci baskı).

İstanbul Üniversitesi tarihi kapısı ile Eczacılık Fakültesi binasının arasındaki caddenin ismi Ömer Besim Paşa caddesidir. Ömer Besim (1862-1940) modern ebelik, kadın ve çocuk hastalıkları konusunda uzmanlaşmak için 1887’de Paris’e gitmiş, 1891’de Modern Ebelik Muallimi olarak vazife almıştır. 1892’de aynı zamanda Haseki Nisa Hastanesi’nde doğum (vilade) koğuşunda görevlendirilmiştir. Onun için “Ebelerin Ebesi” ifadesi kullanılmıştır. 1917 yılında Darülfünun Rektörlüğü yapmıştır. Aynı yıl Himaye-i Etfal (Çocuk Esirgeme) kuruculuğunu yapmıştır. Cumhuriyet döneminde de ana çocuk sağlığına ciddi katkısı olmuştur.
Besim Ömer, nüfus politikasının önemli savunucusu olarak modern tıp biliminin bu konudaki yerini eserleri ve çalışmalarıyla ele almıştır.

Yukarıdaki kitapta geleneksel ebeliğe karşı Osmanlı son dönemindeki kaynaklar yabancı kaynaklarla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmekte, ağırlık olarak Ömer Besim’in bu konudaki görüşleri nüfus artışının sağlanması bağlamında yer almaktadır.........

© Yeni Meram