NECMETTİN ERBAKAN’I ANLAMAK…
Geçtiğimiz 27-28 Şubat 2025 günlerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi ile KOP (Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi) tarafından Uluslararası Necmettin Erbakan Bilim, Kültür ve Kalkınma Sempozyumu düzenlendi. Yurtdışından da katılımın olduğu programda açılış ve sonrasındaki on oturumda 43 sunum yapıldı. Sunumlarda Erbakan’ın siyasi mücadelesi yanında ağır sanayi hamlesi, D-8 kurulması gibi kalkınma ve uluslararası ilişkiler konularına yer verildi.
Necmettin Erbakan (1926-2011) makine mühendisliği tahsilini İTÜ’de yaptıktan sonra döneminin en iyi araştırma merkezine sahip olan Almanya’da uzmanlığını sürdürüş, ülkeye dönüşünde Gümüş Motor adıyla milli bir şirkete ve yerli otomobil üretimine öncülük etmiştir. Hedeflerine ulaşabilmek için siyasetin gerekli olduğunu düşünerek (çevresinin de katkısıyla) Konya’dan yüksek bir oy oranıyla bağımsız milletvekili seçilmiştir. O dönemi şimdi çoğu rahmete kavuşan partinin ileri gelenleri “Skoda otomobil” örneği ile anlatırlardı. Hoca gece yarılarına kadar Konya’nın en ücra köylerinde bile millete projelerini ince detaylarına kadar anlatmaktan geri durmaz. İlk partisi Milli Nizam Partisi kapatılır, sonra Milli Selamet Partisini kurar (amblemi anahtar) ve 1980 öncesi CHP ve sona Milliyetçi Cephe hükümetlerinde Başbakan yardımcı olarak görev yapar. Sanayi hamlesi yanında kültür, eğitim, dış politikada önemli adımlar atar. 1980’de partiler kapatılır ve Hoca, siyasi yasaklılar arasına alınır. Refah Partisi birinci parti seçilince DYP ile kısa süreli koalisyon hükümeti kurulur ve D-8 Müslüman ülkeler birliği kurulur. Ama 28 Şubat Post modern darbesi ile siyasi yasaklılar listesine yeniden alınır. Ama mücadele bitmez…
Erbakan Hoca Müslüman idealinin siyasetle yapılacağı kanaatindedir. Ama kendisini hiçbir zaman “siyasal İslamcı” olarak nitelendirmemiştir. Belki bu tür bir nitelendirme Batılılara aitti ve kasıtlıydı… Zira bu tanımlama İslam’ı dar bir alana hapsetmek, Batının sömürüsünü sürdürmek demektir. Onun deyimiyle Müslümanlar dünya bilimde öncüsüdür, eğer Müslüman dünya ilim ve kültür mirasını Batıdan çekmiş olsa, Batıya bir şey kalmaz. Bu sebeple Erbakan tarihteki ilmi çalışmaları örnek vererek mesela sıfırın bulunması, teknik icatları konferanslarında sıkça dile getirmiştir. Yine büyük........
© Yeni Meram
