menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İYİ YÖNETİM (YÖNETİŞİM) – KÖTÜ YÖNE..

5 0
14.02.2025

Günümüz literatüründe yönetim kelimesi işletmecilik için kullanıldığı gibi amme idaresi veya kamu yönetimi için de kullanılır. Bu kavramlar ile ilgili tartışmalar için ders kitaplarına bakılabilir.
Her toplulukta resmi veya gayri resmi yönetim vardır. Devlet yönetimlerinde her makamda birisi oturur. Yani koltuklar, makamlar boş kalmaz. Bu koltuklara bazıları aileden dolayı varis olurlar; Krallıklar böyledir. Bazıları güçleriyle, bazıları da seçilerek gelirler. Tabii ki gayret kısmetle ilintilidir. Ama her şeyin sonunda bir son vardır. Bu da kaçınılmaz yazgıdır. Bu sebeple “Mahkeme kadıya mülk değildir” denilmesi çok manidardır.
Devletin, toplumun işleri de bitmez. Ancak halkın ihtiyaçlarını karşılayacak yasalar, düzenlemeler olmazsa huzur ve refah ciddi sıkıntıya uğrar. Bu sebeple yönetimin adaletli ve hakkaniyete göre düzenlenmesi, liyakate dayalı görevlendirmeler olması gerekir. Çünkü insanlarda güven oluşturulması için bunlar temel şartlardır. Bizim gibi ülkelerde bu konularda ciddi şikayetler vardır. Aslında eleştiriler insanlıkla beraber ortaya çıkmıştır, devam edecektir. Ama bunun kontrolü ve ölçüsü önemlidir. Elektronları fizik bilimi incelemektedir. Ama onların duyguları olmadığından fizikçiler sosyal bilimcilere göre daha rahattır; olay budur, diye kestirip atmaları mümkündür. Ama duygu sahibi olan insanla ilgili faaliyetleri değerlendirmek ve tabiri caizse kestirip atmak çok zordur.
Kanuni döneminde İstanbul’da görev yapan Avusturyalı diplomat Busbeck (1522-1592) şöyle dönemin yönetimi hakkında şunları........

© Yeni Meram