Statükoculuk Değilse Nedir
Kıbrıs sorunu Temmuz 2017’de Crans Montana’da tıkanmış kalmıştı. O günden bu yana bir milim ilerleme olmadı. Uzun süre BM ve uluslararası toplum da Kıbrıs sorunundan uzak durdu.
Nihayet Şubat 2023’de güney Kıbrıs’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Anastasiadis aday olmadı, yerine Hristodulidis seçildi.
Hristodulidis, Anastasidis’in 10 yıllık başkanlık döneminde hep yanında idi. Son dönemde de dışişleri bakanlığı görevi yaptı.
Hristodulidis başkan seçildikten sonra dünyaya “müzakerelere Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmeye hazırım” mesajı vermeye başladı.
Ancak Crans Montana’da masayı deviren Anastasidis’in en yakın ekibinde yer alan Hristodulidis dünyada çok da inandırıcı bulunmadı.
Crans Montana’da müzakereleri ilerletmek için somut önerilerde bulunan genel sekreter Guterres, Hristodulidis’in çağrılarına temkinli yaklaştı.
Ancak bu dönemde Türk tarafının tutumu çok başkaydı. Ekim 2020’de Ankara’nın müdahalesiyle cumhurbaşkanı seçtirilen Ersin Tatar Ankara’nın geliştirdiği “egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm” siyasetini savunuyordu.
Bu da yeni Rum liderin elini güçlendiriyor, manevra alanını genişletiyordu.
Türk tarafı, Crans Montana’da masayı deviren Anastasiadis’i masaya çağırarak federal çözüme zorlayacağına ve bu zorlama sonucu zemin kazanmaya çalışacağına, BM........
© Yeni Düzen
