ALIM GÜCÜ
Bugünlerde en çok konuşulan konu doğal olarak maaş artışları oluyor. Geçen yıl memura da, emekliye de, asgari ücretliye de 3 kez, yani 4 ayda bir maaş artışı verildi.
Sonuç?
Sıfıra sıfır elde var sıfır.
3 kez ödenen maaş artışı çalışanın alım gücünü koruyacağı yerde, ülkenin pahalı olmasından başka hiçbir işe yaramadı.
Ülke pahalı olunca da rekabet gücünü kaybetti. Burada üretilen ürünler maliyeti yüksek olduğu için dışarıya satılamıyor. Euro’nun değerinin yüksek olmasından dolayı belki yeşil hat tüzüğü ile güneye satılabilen mallarda da karlılık minimuma iniyor.
Yeni yıl dolayısıyla bir açıklama yapan Kıbrıs Türk Mobilya Sanayicileri Derneği (MSD) Başkanı Hüseyin Ciddi, “İş hacmi olarak yoğun bir yıl geçiren sektörümüz, yıl sonuna geldiğimiz ve yeni yılın beklentilerini masaya yatırdığımız bu günlerde yıl içinde yaşadığı yoğunluğu kârlılığında göremedi. Döviz ve enflasyonun paralel olmaması, taahhütlü çalışan mobilya sektöründe planlanan kârlılığa ulaşılmasını engelledi. Yıllarca sektörümüzde usta maaşları 670 sterlin bandı civarlarındayken, günümüzde bu rakamlar 1800 sterlini aşmıştır. Aynı şekilde hammadde ve enerjideki yüksek artış, yaşanan yoğun iş temposuna rağmen şirketlerimizin yıl sonunu çok düşük kârlarla kapamasına yol........© Yeni Düzen
