Aa
Aa
Aa
-
A
+
Öğretmenlik Mesleğinin İtibar Kaybı Meselesi
PISA direktörü ve eğitim uzmanı Andreas Schleicher “Dünyanın hiçbir yerinde eğitim sisteminin kalitesi, öğretmenlerin kalitesini geçmiyor” tespiti son derece anlamlıdır. İşte Schleicher’e göre kaliteli eğitim sistemlere sahip olan ülkelerin eğitim adına yaptıkları:
- Özellikle son yirmi yılda başarı elde eden ülkeler, kültürlerini değiştirmeden, mevcut öğretmenleri işten çıkarmadan sadece eğitim felsefeleri ve politikalarında değişiklik yaparak ilerleme kaydetmiştir. Tüm okullardaki eğitim kalitesini artırmak için çaba sarf etmişler, okullar arasındaki kalite farkını kapatmışlardır. Her okula başarıyı sağlamışlardır. Tüm çocukların potansiyellerine inanmışlar ve eşitlik ilkesinden ödün vermemişlerdir.
- Öğretmenlik mesleğine aday seçerken çok dikkatli davrandılar. Öğretmenlik mesleğinin tercih edilebilir saygın bir meslek haline gelmesini sağladılar.
- Sıradan okullar, yüksek motivasyonlu öğretmenlerin hizmet verdiği çekici ve cazip okullara dönüştürülmüştür.
- Eğitime ne kadar para ayırdığınızdan ziyade, bu parayı nasıl harcadığınızın önemi vardır. Yani, eğitime fazla kaynak ayırmak tek başına yeterli olmuyor, bu kaynağın verimli kullanılması gerektiğini Güney Kore ve Lüksemburg örneklerinden görebiliyoruz. Güney Kore, bu kaynağı öğretmene yatırım yapmak için kullanırken, Lüksemburg bu tercihi eğitim ortamlarından yana kullanmıştır. Güney Kore, PISA sonuçlarına göre Lüksemburg’un çok önündedir. Okulun bir mekândan ziyade, bir eğitim faaliyet alanı olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Peki, Biz Ne Yapıyoruz?
Toplumsal statü ve ekonomik getiri bir mesleğin özel uzmanlık gerektirip-gerektirmediği........
© Yeni Düzen
visit website