Mesleki Eğitimde Genç Kadınları Düşünmek
KKTC İstatistik Kurumu’nun 2023 Hane Halkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre:
- KKTC’de işsizlik oranı %5 olarak hesaplanmış ancak Genç Nüfusta İşsizlik oranı : Yani eğitimde olmayan 15-24 yaş arasından gençlerin ’i işsiz.
- Kadınların işgücüne katılma oranı 8 olarak hesaplanmış. Yani çalışma çağındaki her 10 kadından sadece 4’ü iş dünyasında kendisine yer bulabiliyor.
Yukarıdaki verilerden de anlayacağınız gibi çalışma yaşamı hem gençlerimiz hem de kadınlarımız açısından pek parlak değil. Kuşkusuz konu çalışma yaşamı olunca akla gelen ilk alan mesleki teknik öğretim oluyor. Açıkçası bu alandaki veriler de genç kadınlar (kız öğrenciler) açısında pek parlak değil.
Yandaki tabloyu incelediğinizde vahameti rahatlıkla görebilirsiniz:
- 2024-2025 öğretim yılında meslek liselerindeki öğrencilerin sadece 7,5’i kız öğrencilerden oluşuyor.
- Birçok meslek alanında kız öğrenciler ya hiç yok ya da çok düşük oranlarda yer alırken, “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi”, “Güzellik ve Saç Bakımı”, “Moda Tasarım” ve “Gıda Teknoloji” alanlarında kız öğrencilerin baskın olarak yer alıyor.
Daha anlaşılır biçimde söyleyecek olursak:
Mesleki teknik öğretimde geleneksel kalıp yargılarını kıramadık. Kız öğrenciler, çocuk bakımı, güzellik, moda ve yemek işleriyle ilgilenmeye bu alanlarda baskın olarak eğitim almaya devam ediyorlar.
Meslek liselerindeki eğitimin toplumsal cinsiyet rollerine göre ayrıştığı ve dolayısıyla da verilen eğitimin kimi zaman bu rolleri pekiştirdiğini söylemek yanlış........© Yeni Düzen
