menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ailelerin Özel Okul Açmazı

9 0
26.05.2025

KKTC’de okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde toplam 59 bin 132 öğrenci örgün eğitim alıyor. Bu öğrencilerin 46 bin 277’si (x) kamu, 12 bin 855’i ise özel okullarda okuyor.

Ülkemiz okullarında görev yapan öğretmen sayısı ise 6 bin 384. Bunların 4 bin 849’u (v) kamu, bin 535’i ($) ise özel okullarda görev yapıyor.

Ülkemizde nüfus politikası olmadığı gerçeğinden hareketle önümüzdeki yıl bu sayıların kontrolsüz bir şekilde artacağı söylemek yanlış olmaz. Yani kamusal eğitimdeki en büyük sorunlardan birisi olan tıklım tıkış sınıflar, bahçesinde oyun oynamaya yer kalmayan kalabalık okullar sorunu daha da derinleşecektir.

Kamu okullarının alternatifi olan özel okullarda ise okul fiyatları uçmuş durumda. Önümüzdeki yıl çocuğunu özel okula göndermek isteyen aileler yıllık 330 bin ile 480 bin TL arasında ödeme yapmak zorunda kalacaklar.

  • Verilen eğitim kalitesi ve standartlarının yüksek olması
  • Belirgin biçimde yabancı dil eğitimin daha iyi olması,
  • Teknolojik sistemlerin kullanılması,
  • Kapıdan alıp, kapıya getiren, hemen her unsuru düşünülmüş yan hizmetler,
  • Öğrencinin ilgi, istek ve yeteneğine uygun farklı aktiviteler,
  • Tam gün eğitim.

Yukarıda okuduklarınız, yüksek ücretlere rağmen ailelerin özel okulları tercih etme sebeplerinden sadece bazıları. Aslında bütün bunların altında yatan bambaşka nedenler de var. Gelin kamu ve özel okullara biraz daha yakından bakalım.

Kamu Okulu: Halk arasındaki adıyla “Devlet okulları” doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan, her türlü gideri devlet bütçesinden karşılanan okullardır.

Özel Okul: Milli Eğitim Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında görev yapsalar da “Özel Okullar, Dershaneler ve Kurs Yerleri Tüzüğü” hükümlerine göre gerçek veya tüzel kişilerce açılmış ve ücret karşılığında hizmet veren okullardır.

  • Devlet okullarının bütçesi, devletin vatandaşlardan topladığı vergilerle karşılanır. Özel okulların bütçeleri ise okulun sahibi olan kişi veya kişiler tarafından karşılanır. Özel okul sahipleri de bu giderleri ve nihayetinde kurumlarını bir........

    © Yeni Düzen