2025 TC-KKTC Ekonomik Protokolü’nün değerlendirilmesi
2025 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Antlaşması (Ekonomik Protokol), Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti Arasında Ankara’da geçtiğimiz hafta imzalandı. Antlaşmayı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Başbakan Ünal Üstel imzaladı.
Bugünkü yazımda, protokolün içeriğini, 2 ülke yetkililerinin yaptıkları açıklamalar ışığında, ana hatları ile değerlendirmeye çalışacağım.
Mali ve İktisadi işbirliği Antlaşması ile, 18,5 milyar lirası yeni ödenek olmak üzere, geçen yıldan devirlerle birlikte toplam 21 milyar TL kaynak tahsis edilecek.
Bu kaynağın, sürdürülebilir ekonomik büyüme, altyapı yatırımları ve reel sektör desteklerine öncelik verilerek kullanılacağı belirtildi. Kaynağın oransal dağılımı ise, “Yüzde 58 altyapı ve reel sektör projeleri, yüzde 11 kamu maliyesi destekleri ve yüzde 31 savunma harcamaları şeklinde açıklandı.
Öte yandan, Bu rakamın 18,5 milyar TL’si zaten 2025 yılı devlet bütçesindeki TC yardım ve krediler başlığı altında yazan rakamdır. İlave bir kaynak değildir. Protokoldeki geriye kalan 2,5 milyar TL de, geçen yıldan kalan devirlerdir.
2025 Bütçesinde yer alan TC yardımları, yatırımlar (alt yapı) için 8.5 milyar, savunma harcamaları için de 6 milyar olacak şekilde toplam 14,5 milyar TL olarak öngörülmüştür.
Bütçe içinde bulunan diğer bir kalem olan TC kredilerinde ise, Kamu maliyesine, cari harcamalar için, 4 milyar TL katkı öngörülmektedir. Böylece, bütçedeki bu rakamların toplamı 18,5 milyar TL etmektedir.
İmzalanan Antlaşma ile, eğitim alanında; İhtiyaç duyulan yeni okul projelerinin hayata geçirilmesi ve var olan okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi için kaynak sağlanacak. Geçen yıl, 18 okulun bakım-onarım işlerinin........
© Yeni Düzen
