Limanların Özelleştirilmesi Kargaşası ve Bakan Arıklı’nın Tehditleri…
1976’da Mağusa Limanı’nda elleçleme hizmetlerini veren gümrük hamalları hep birlikte ve fakat numaralı hamalları dışlayarak Liman İşçileri Şti’ni kurarak Mağusa Limanı’nda tekelleşti. Şirket yönetiminin o dönemlerde yaptığı açıklamaya göre emekli yaşına gelen şirket ortağı gümrük hamalı şirket ortaklığından ayrılacak, hissesi kendisine ödenecek ve yerine numaralı hamallardan sıradaki kişi hisse bedelini ödeyerek ortaklığa katılacak…
Ancak, şirketin yönetim kurulu üyeleri bunu uygulamadı; emekli olan hissedar hamalı ortaklıktan çıkardılar, hisse bedelini şirketin sahip olduğu mevcut vinç, forklift, römork, traktör ve benzeri varlıkların değeri üzerinden hesaplayıp ödediler. Enflasyonun ve devalüasyonların fırtına gibi estiği dönemlerde şirketin bu mal varlıklarının yeniden değerlendirilmesi yapılmadan, bilançolarda şirket varlıklarının parasal değerini TL olarak korudular… Dolayısıyla, emekli olan hissedara ödedikleri hisse payı bedeli leblebi parası oldu. Bu şirket UBP içinde o kadar etkindi ki UBP hükümetleri ve özellikle Eroğlu hükümetleri döneminde limanların bağlı olduğu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na genellikle Mağusa’lı bir UBP’li atanmıştı…
Süreç içinde neredeyse sadece şirket yönetim kurulu üyeleri haricindeki tüm hissedarlar emekli olup şirket ortaklığından ayrılınca ve yerine başka ortak da alınmayınca, mal varlıklarının değerlendirmesini ve dolayısıyla şirketin mali değerini güncellediler ve az sayıda hissedar büyük sermaye payına sahip oldu. Ama onların da emekli yaşı gelince ve şirket hissedarı kalmama gibi garip bir durum gelişince limanda elleçleme işlerinde krizler yaşandı. Birçok özel şirket de yolunu bulup elleçleme işlerine girdi. Kargaşalar yaşandı, limanın özelleştirilmesi ve Liman İşçileri Şti’nin tekelliği statüsüne son verilmesi gündeme geldi, çok tartışmalar yaşandı ama sorun tam........
© Yeni Düzen
visit website