KKTC Ekonomisinin Sütunları…
KKTC ekonomisinin çeşitli sektörlerinden öne çıkanlar turizm, yüksek öğrenim ve inşaat sektörleridir. Geçmişte narenciye ve patates ihracatının yoğun olduğu dönemlerde tarım sektörü de öne çıkan bir sektördü. Hellim ihracatı nedeniyle hayvancılık sektörü de ekonomide önemli bir yer edinmiştir ancak toplam ekonomi içindeki payı onu önlere çıkaracak kadar olmamıştır. Sanayi sektörünün ise süt ürünleri imalatı dışında kalan üretim faaliyetleri çoğunlukla iç pazara yarı-mamülden mamüle üretim yapan konumda olduğu için diğer sektörlere destek veren bir konumdadır.
Geleneksel olarak turizm sektörü öncü ve lokomotif sektör olarak anılıyor; yüksek öğrenim sektörünün gelişmesi ile bu iki sektör öncülükte rekabet eder duruma geldi. Ardından da yabancılara konut satışlarının giderek artması sonucu inşaat sektörü de diğer iki sektör ile öncülükte yarışır hale geldi. Turizm sektörü giderek kumar turizmine ve “Her şey dahil” düzenlemesine girince yerel ekonomiye net katma değeri diğer iki ağırlıklı sektörle tartışılır oldu. Hele bir de turizm sektörüne verilen devlet teşvikleri hesaba katılırsa, KKTC ekonomisine net katma değerinin diğer iki sektörün gerisinde kaldığı bile iddia edilebilir. Bu üç sektör içinde devlet desteği en az olan, eğer varsa, inşaat sektörüdür. Ancak onun da sıkıntısı ekonomiye katma değer yaratmakta sürdürülebilir devinimi olmamasıdır. Yani sermayeyi inşaata yatırırsınız, ürettiğiniz konutları da müşterilere satarsınız; onun kazancı ile daha inşaat yaparsınız, daha konut satarsınız. Ancak bunu sürekliliği mümkün değildir; neticede sattığınız tüketilen bir emtia veya hizmet değildir ve müşterisi de yabancı olunca, uzun vadede kendisi tükenen bir sektördür. Turizm ve yüksek öğrenim sektörlerinin ekonomik faaliyeti ve devinimi ise sürdürülebilirliği yüksek sektörlerdir.
Bu üç sektör de halen KKTC ekonomisinin önemli unsurlarıdır; öncü diye nitelendirilmek ve devletten bu nitelik üzerinden özel teşvik ve imtiyazlar edinmek için birbirleri ile yarışma halinde olmaları ise birbirlerinin ekonomiye........
© Yeni Düzen
visit website